ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.

CSR Hungary Díj 2017 / Környezet – Zöld kiválóság kategória

 

 

 

 

 

 

 

A cégről
Az ALDI a diszkont filozófia megalkotójaként a lehető legkedvezőbb áron biztosítja kiváló minőségű termékeit vásárlói számára. Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon. Jelenleg több mint 2800 magyar munkavállalót foglalkoztat és 129 áruházból álló országos hálózattá bővült.

A környezetünkért!
„A klímaváltozás, a globális felmelegedés egyre nagyobb problémát jelent, negatív hatásait nap mint nap tapasztalhatjuk. Azzal, hogy időről időre növeljük hálózatunkat, új boltokat építünk, árut szállítunk és hogy a hét minden napján vásárlóink rendelkezésére állunk, mi is hatással vagyunk környezetünkre és az éghajlatra. Ez nemcsak beszerzési politikánkat, hanem üzleteink építését, az épületek használatát, illetve az áruszállítást is érinti.

Rajongunk a méhecskékért!
Az ALDI-nál abban hiszünk, hogy a kiváló minőségű termékek, az alacsony árak és a dolgozóink megfelelő munkakörülményeinek biztosítása mellett a környezetünk és a társadalom iránt is felelősséget vállalva nyerhetjük el ügyfeleink bizalmát. Ennek jegyében a „Rajongunk a méhecskékért” elnevezésű programunk keretében 2016-ban szárnyaink alá vettük a táplálékaink jelentős részének előállításában nélkülözhetetlen méheket. A kampány első lépéseként az ALDI biatorbágyi központjában felépítettünk egy méhhotelt, ahová öt méhcsaládot költöztettünk be, majd a méhek munkásságának folyamatos megfigyelése és mintavételen történő elemzése alapján értékes információkat gyűjtünk a logisztikai központ környezeti állapotáról. Biomonitoring kutatásunk fő célkitűzése a vállalat által kibocsátott anyagok és a vállalat területén megjelenő környezeti hatások összefüggéseinek feltárása, valamint az ALDI környezeti teljesítményének javítása.”

A felelősségteljes vállalat.
Az ALDI DÉL Vállalatcsoport csatlakozott elsőként az ENSZ Global Compact (UNGC) kezdeményezéséhez, amivel az elsők között kötelezte el magát a vállalati stratégia szintjén a fenntarthatóság tíz egyetemes alapelve iránt az emberi jogok, a munkajog, a környezetvédelem és a korrupció elleni harc területén, és vállalta az alapelvek érvényesítését napi működésében.

Felelősségteljes környezetpolitikájuk egyik fontos célja, hogy az üzletekben történő következetes energia-megtakarítás mellett a CO2 kibocsátást jelentős mértékben csökkentsék. A légkör széndioxid (CO2) koncentrációjának túlzott megemelkedése számottevően hozzájárul a globális felmelegedéshez. Általános energia megtakarításokkal és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésével elkerülhető a levegő CO2-tartalmának további növekedése.

Az ökológiai lábnyom csökkentéséért/energiaprojekt

Jobban. Okosabban. A környezetünkért.
Az ALDI elkötelezte magát a gazdasági és ökológiai célkitűzések felelősségteljes összeegyeztetése mellett. Ebből kifolyólag környezettudatos cselekedeteik egyik súlypontja az energiamenedzsment. Ebben az összefüggésben különösen fontos, hogy figyelembe vegyék üzleteik különböző energia körforgásainak kölcsönhatásait.

Újonnan nyíló üzleteik valamennyi fényforrása modern LED – technológián alapul, ezáltal nagymértékben csökken az üzletek világításra felhasznált energiamennyisége.

Az áruházaikban keletkező nagy mennyiségű papírhulladékot helyszíni tömörítés után újrahasznosítják, a bolt által termelt műanyag hulladékot szelektíven gyűjtik, hővisszanyerő rendszerük segítségével pedig – a hűtőik működése közben keletkezett hulladékhőt felhasználva – csökkentik a fűtésre fordított energiát.

Építészekkel, tervezőkkel és építővállalatokkal olyan innovatív koncepciókat dolgoztak ki, melyek segítségével csökkenteni tudják boltjaik, logisztikai központjuk és központi épületeik a klímára és a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

Környezetvédelmi céljaik eléréséhez azonban nemcsak az üzletekbe építtetett korszerű hűtési és fűtési technológiák, hanem a logisztika folyamatos optimalizálása is hozzájárulnak.

Zöld áram
2017.01.01-től áruházaik, központi irodaépületük és logisztikai központuk teljes áramigényét Magyarországon előállított zöld árammal fedezik.
Ezzel a felelős döntéssel nem csak az áramfogyasztásból eredő széndioxid kibocsátásukat tudták nullára csökkenteni, de a hazai alternatív energiatermelést is támogatják. Az évente körülbelül 47.000.000 kilowattórányi áramfogyasztásukról zöldenergia bizonyítványt kaptak.

Vásárlói ösztönző programok / termék megjelenések

Együtt a környezettudatos jövőért!
Fontosnak tartják, hogy aktivitásaik vásárlóiknak is kedvezzenek. Segítenek, hogy ők is tevékenyen részeseivé válhassanak programjaiknak.

Energiaprojektjükkel 2017. március végén léptek a nyilvánosság elé. Ebben az időszakban, boltjaikban nemcsak sokféle energiatakarékos LED izzó, energia hatékony mosógép és hűtőszekrény állt vásárlóik rendelkezésére, hanem hasznos tanácsokkal is segítették vevőiket energiafogyasztásuk csökkentésében.

Az 50 tipp & trükk kiadványuk hasznos energia-, ezáltal pénzspórolási tippeket nyújt a hétköznapi háztartásoknak. A kiadvány ingyenesen áll rendelkezésre boltjaikban. Vevőik néhány termékükön is felfedezhették az energiaprojekt dizájn elemeit, bevásárlótáskáik egy része és a saját márkás tejük csomagolása is a környezettudatosságot hirdette.

Játékra fel!
Egy manapság méltán népszerű, úgynevezett szabaduló szobás játékkal próbálták felhívni a figyelmet a mindennapi áramfogyasztás csökkentésének fontosságára, az energiatakarékosságra és a környezet megóvására.

Faültetés pályázat-Zöldebb iskolaudvar.
Egy faültetés pályázatot hirdettek meg minden magyarországi általános iskola részére, hogy még több aktivitással járuljanak hozzá környezetük jobbá tételéhez, illetve a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára is irányítsák.

A pályázat témája a környezetvédelem és a hatékony energiafelhasználás volt, melyben az általuk feltett kérdésekre akár rajzban, versben, videóban, mesében vagy bármilyen kreatív módon lehetett jelentkezni.

A pályázatot kezdetektől fogva egy erdőmérnök szakember segítségével hozták létre, aki már a pályázat kiküldésekor, az iskolaudvarra vonatkozó információk bekérésekor segítségükre volt, majd a végső döntés meghozatala előtt személyesen is ellenőrizte az iskolák udvarát, talaját, nagyságát, a beépíthető területet és ezek figyelembevételével vett részt a kiválasztásban.

A beérkezett pályázatok közül 4 általános iskolát választottak ki, melyek udvarait 2017 ősszel a diákokkal, tanárokkal és az ALDI dolgozóival együtt zöldebbé tették.

Ökovifalu – Fenntarthatóság gyermekcipőben.
Nyáregyházán egy olyan egyedülálló miniatürizált világot hoztak létre óvodások számára, ahol már gyermekkorban játszva az életük részévé válik a természet tisztelete, védelme és a fenntartható fejlődés.

A falu létrehozásához, az utakhoz és épületekhez kizárólag újrahasznosított alapanyagot használnak fel az építkezés során. Az udvarra telepítetve lett egy szélgenerátor és napelemek is, hogy ezzel is már pici korban megismerkedjenek az ovisok.

Azon túl, hogy a gyermekek már a kezdetektől mini elektromos autókkal közlekedhetnek a mini falu közlekedési táblákkal ellátott útjain és mini e-töltőállomásokon tölthetik azokat, további fenntarthatósági, illetve önfenntartó megoldások is tervben vannak. Ha elegendő zöld energiát sikerül termelniük, következő lépésként fóliasátrakat telepítenek, ahol saját zöldség, gyümölcs termesztését is tervezik.

Ezt az egyedülálló és példaértékű kezdeményezést az ALDI nagyon hasznosnak és követendőnek találta, így szívesen járult hozzá egy mini ALDI bolt megépítéséhez.