Fürge Diák Iskolaszövetkezet

CSR Hungary Díj – Közös ügyek-közös felelősség

 

 


A Fürge Diák Iskolaszövetkezetről
A Fürge Diák Iskolaszövetkezet Magyarország egyik legnagyobb diákmunka-szervező vállalkozása, mely jelenleg 20 irodából álló országos hálózatával több mint 1000 cég megrendeléseit szolgálja ki több mint 20.000 fős nappali tagozatos diák tagságának közreműködésével.

1994 óta dolgoznak azon, hogy a fiatalok már iskola mellett elkezdhessék álmaik megvalósítását; hogy amikor végeznek, magabiztosan és tapasztalattal léphessenek a munkaerőpiacra. Odafigyelnek rájuk, mert tudjuk, hogy diáknak lenni és a jövőt tervezni az egyik legnehezebb munka a világon.

Munkaerő-szolgáltatóként minőségi és szakmai egyeztetésekre épülő megoldásokat ajánlanak, mely egyaránt szem előtt tartja partnereik és a fiatalok igényeit.

Háttér
Hiszik, hogy tevékenységük önmagában is magas szintű társadalmi szerepvállalás, hiszen ilyen minőségű munkatapasztalatot, ilyen nagy számban máshol nem tudnak a diákok tanulmányaik mellett szerezni.

Mégis úgy érezték, hogy a mindennapi munkánk elvégzése mellett még többet tudnak tenni azért, hogy egy szellemileg és lelkileg egészségesebb, magáért tenni képesebb nemzedékek kerüljenek ki az oktatási intézményekből. Az iskola adja a fiataloknak az elméleti tudást, a szülők az értékeket és világnézetet. A Szövetkezet adja a munkatapasztalatot, a kapcsolatrendszer kiépítésének és a különféle munkakörnyezetek, irányítási struktúrák megismerésének lehetőségét.

Munkaerő-piaci kalauz program ismertető

Munkaerő-piaci kalauz programuk megszületésének alapgondolata az volt, hogy ha tevékenységükkel azon fáradoznak, hogy a fiatal generáció a siker esélyével lépjen a felnőtt világba. Létrehoztak egy ezt segítő oktatási segédletet, akkor azt kötelességük megosztani a Fürge Diák tagjain kívül minden érintett fiatallal.

Céljuk, hogy a fiatalok számára befogadható formában és legtöbbjük számára elérhetővé tegyék a munka világával kapcsolatos, véleményük szerint elengedhetetlen tudást.

Első lépésben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar munkajogi tanszékének lektorálásával elkészítették a „Munkaerő-piaci kalauz” című kiadványt. A 24 oldalas kiadvány készítésekor arra törekedtek, hogy a munka világának alapvető szabályait a diákok számára érthetően foglalják össze, melyet évről évre módosítanak a jogszabály változásoknak megfelelően.

Második lépésben olyan előadást és tudáshalmazt hoztak létre kiadványuk tartalmából, melyet iskolarendszerű képzésbe illesztve, rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tudunk megosztani a diákokkal.
Kollégáik a program indulása, vagyis 2009 óta folyamatosan látogatják a körzetükhöz tartozó oktatási intézményeket.  A program sikerességét mutatja, hogy évről-évre egyre több helyszínen és egyre több diákkal sikerül megismertetni a munkavégzéshez kapcsolódó legfontosabb jogokat és kötelességeket. Az órák végén pedig minden résztvevőnek átadják kiadványunkat is, melyet bármikor elő vehetnek.

Programjukat és kiadványukat saját csatornáikon is rendszeresen kommunikálják. Így rendszeresen megjelenik Facebook és Instagram kommunikációikban. Kiadványuk pedig letölthető a www.furgediak.hu weboldalukról is.

Az elmúlt években programjuk a CSR Hungary díj mellett számos sajtó megjelenést is kapott. Bíznak abban, hogy társadalmi felelősségvállalásuk ismertsége tovább fog nőni.

A fiatalok támogatása a sikeres jövő kulcsa, és ha ők magabiztos felnőttként, tapasztalattal a hátuk mögött kerülnek a munkaerő piacra, azzal nem csak ők, hanem a munkáltatók is nyernek. Mert az ő jövőjük a mi jövőnk is.