Lidl Magyarország Bt.

CSR Hungary Díj 2017 /
Belső CSR megoldások kategória

 

 

 

 

 

 

 

 

A cégről
Az 1930-as években, Németországban alapított Lidl hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő élelmiszerlánca. A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már több mint 160 áruházzal van jelen hazánkban és közel 4000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat a 2004-es magyarországi piacra lépése óta töretlenül fejlődik: nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak.

A pályázat tárgya
A vállalat működése során különös figyelmet fordít arra, hogy a termékkínálata változatos és egészséges választékot biztosítson a vásárlók számára, valamint társadalmi felelősségvállalása is az egyik legszínesebb palettát mutatja a szektorban. Mindemellett a vállalat azt sem feledi, hogy a működését a munkatársaknak köszönheti, ezért olyan versenyképes juttatási csomaggal várja a munkavállalókat, mellyel több díjat és elismerést is kapott 2017-ben.

A Lidl nemzetközi szinten is hangsúlyozza az alkalmazottak fontosságát és elismerését, amelyet nem csak szóban, de tettekben is kifejez: számos esetben a vállalati kommunikáció „arcaként” tűnnek fel a munkavállalók, valamint év közben több programot is szervez a munkatársak számára és a munkatársakért.

Az egészség a Lidl Magyarország számára is kiemelt érték, a munkatársak egészségmegőrzése ezen belül is kiemelkedően fontos. Az egészségtudatosság jegyében és a dolgozók igényeit szem előtt tartva egy átfogó Egészségprogram került kidolgozásra 2016 tavaszán, amely minden munkavállaló számára ingyenes egészségügyi ellátásokat és különböző összegbiztosításokat kínál.

A Lidl Egészségprogram a vállalat életében rendkívülinek mondható, széleskörű támogatási csomag, mely kényelmes, gyors és ingyenes megoldásokat kínál a prevencióra és a gyógyulás elősegítéséhez.

A program szolgáltatásai

·      Ingyenes éves szűrőprogram: A preventív szűrőprogram keretein belül számos vizsgálatra térítésmentesen van lehetőség.

·      Egészségügyi szakellátások: Az Egészségprogram keretében a munkavállalók járóbeteg-ellátásra, laborvizsgálatokra, diagnosztikai vizsgálatokra és ambuláns műtétekre is ingyenesen jogosultak.

·      Élet- és balesetbiztosítás: Baleset esetén meghatározott biztosítási összegként anyagi támogatást kapnak a munkavállalók.

·      24 órás egészségvonal: A Generali Egészségvonalon elérhető Medicover Zrt. munkatársai 24 órás telefonos egészségügyi tanácsadással, ellátásszervezéssel és időpontfoglalással állnak a dolgozók rendelkezésére. Akut esetben 48 órán belüli, tervezhető esetben 14 napon belüli időpontra szervezik meg a szükséges ellátást. A kapott időpontot rugalmas munkaidő-beosztással támogatja a Lidl Magyarország.

A szolgáltatások igénybevételéről
A Lidl Egészségprogram alapját a Generali Biztosító Zrt. és a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. között létrejött szerződéses megállapodás képezi, melyben a szerződő és díjfizető a vállalat, a biztosítottak (a szolgáltatásokra jogosult személyek) a vállalat munkavállalói. A Lidl Egészségprogram 2016. április 1-jével indult, a szolgáltatások igénybevétele a cégből történő kilépés hónapját követő hónap 1. napjáig folyamatosan biztosított.

A program keretében egészségügyi ellátás kizárólag a Generali Egészségvonalon keresztül, a Medicover Egészségközpont Zrt. szervezésében, hazánk területén vehető igénybe a Medicover Klinikákon és Medicover Egészség Pontokban.

A Lidl Egészségprogram előnyei: nem kell a munkavállalóknak időt áldozniuk a megfelelő egészségügyi ellátás felkutatására, nem kell magánorvosi ellátásokra költeniük, előre tervezhetők a szűrővizsgálatok, egészségügyi probléma esetén gyors és minőségi ellátást kapnak a munkavállalók, nincs várakozás, sem várólista.

A szolgáltatások igénybevételére jogosultak:

·      aktív, ténylegesen dolgozó munkavállalók,

·      tartós betegség esetén (max. 1 évig),

·      várandós munkavállalók,

·      otthon lévő anyukák,

·      tartós külföldi kiküldetésben lévők,

·      felmondási időt töltő munkavállalók (a kilépés hónapját követő hónap 1. napjától már nem),

·      Sabbatical (fizetés nélküli távollét) ideje alatt,

·      engedélyezett fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

Szolgáltatások

·      Éves preventív szűrőprogram:

·      Egészségügyi szakellátások, melyeket orvosilag indokolt esetben, ingyenesen és korlátlan számban vehetnek igénybe a munkavállalók:

·      korlátozott számban vehetnek igénybe a munkavállalók 2017.03.01-től:

·      24 órás egészségvonal

·      Élet- és balesetbiztosítás: kockázati életbiztosítás (haláleseti térítés), baleseti eredetű halál, közlekedési baleseti eredetű halál, baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás, közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás, égési sérülés, csonttörés, 28 napon túl gyógyuló sérülés, baleseti műtéti térítés, baleseti kórházi napi térítés, baleseti költségtérítés.

„Az egészség érték, vigyáz(z)unk rá!”
A program és a kommunikációs kampány céljai között szerepeltek: a dolgozók egészségtudatosságának növelése, a munkavállalók informálása a programról, a munkavállalók igényének és motivációjának felkeltése a program iránt, a lojalitás erősítése, a bevonódás elérése, valamint átfogó célként határozta meg a vállalat az egészséges életmód és a prevenció fontosságának hangsúlyozását is.

Szűrőkamion
A Lidl Egészségprogram utolsó eleme az éves, rendszeres, munkavállalói szűréseket ellátó Somato Szűrőkamion üzemeltetése. A kamion 2015-ben végzett először teljes körű szűréseket, melyek a 2016-os év tavaszától folytatódtak, és azóta is évente két régió szűrése zajlik folyamatosan. Ezáltal, a négy régióval rendelkező vállalat biztosítja munkavállalói számára a kétévente megvalósuló, egyszeri, munkaidőben történő egészségügyi szűrővizsgálatot, amely egy komplex egészségmegőrző és problémafeltáró csomag.

A szűrőkamion a Lidl munkavállalói számára lehetőséget kínál arra, hogy térítésmentesen, a munkavégzésük helyszínén vagy közvetlen közelében (üzletek esetén például az áruház parkolójában) vehessenek igénybe egy teljes körű és nagy értékű szűrővizsgálati csomagot. A kamion „roadshow” jelleggel minden Lidl telephelyre és mindhárom régió üzleteihez ellátogat.

Ezt az átfogó vizsgálatot a Somato Prevenció Orvos Diagnosztikai Kft.-vel együttműködve valósítja meg a vállalat, és a következő elemekből épül fel: BMI-mérés, infradiagnosztika, góckutatás, labor, szemészet, fogászati szűrés, radiológiai vizsgálat, bőrgyógyászat, kardiológia, személyes konzultáció, eredmények kiértékelése.

A vizsgálatokon való részvétel önkéntes, jelentkezni az áruházak, logisztikai központok, valamit a központi irodaház Vállalati Egészségnagyköveteinél lehet. A teljes szűrés mindösszesen személyenként kb. 2 órát vesz igénybe. A vizsgálatok fájdalommentesek, biztonságosak, a szervezetre nézve teljesen ártalmatlanok. Az eredményeket, diagnózisokat a vizsgálatot végző szakemberek teljes diszkrécióval kezelik. A program célja, hogy időben és személyre szabottan, szakorvosok bevonásával kiszűrjék a munkavállalók egészségügyi problémáit, valamint felhívják a figyelmet az egészséges életmód és a betegség megelőzésének fontosságára.

Eredmények
Számos vizsgálat igazolja, hogy azon vállalatok esetében, amelyek kiemelten támogatják dolgozóik egészségmegőrzését 25%-kal csökkenhet a táppénz, a hiányzások aránya, csökken az egészségügyi kiadások mértéke[1], magas vérnyomás tekintetében akár 21%-kal[2], valamint ezzel párhuzamosan nő a produktivitás. A munkahelyi egészségmegőrző programnak köszönhetően ugyanakkor csökkennek a munkavállalók egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadásai is[3].

Az említett kutatásokon alapuló megállapításokat a Lidl Magyarország két évre visszamenő statisztikai adatai is alátámasztják. A vállalat munkavállalóinak általános egészségügyi állapota javult a szűrőkamion, illetve az Egészségprogram bevezetése óta. Ez a hiányzások és a túlórák számának csökkenéséből vezethető le, amely költségmegtakarítást jelentett a vállalat számára. Továbbá, a fluktuáció több, mint 30%-os csökkenése[4] is jelentős anyagi megtakarításhoz juttatta a vállalatot: csökkent az új munkaerő felvételre és a betanulásra fordított munkaórák száma.

[1]               [1] Forrás: A Meta-evaluation of of worksite health promotion economic return, 2005 ( Chapman LS.)
[2]               [2] Forrás: Goetzel RZ, Kahr TY, Aldana SG, Kenny GM. An evaluation of Duke University’s Live for Life Health Promotion Program and its impact on employee health
[3]               [3] Forrás: Ozminkowski RJ, Ling D, Goetzel RZ, Bruno JA, Rutter RR, Isaac F, Wang S. Long-term impact of Johnson & Johnson’s Health & Wellness Program on health care utilization and expenditures.
[4]               [4] A Lidl Magyarország 2015-ös és 2017-es, fluktuációra vonatkozó számadatainak összehasonlítása alapján.