Lidl Magyarország Bt.

CSR Hungary Díj – Közös ügyek – Közös felelősség

 

 

 

 

 

 

Lidl Egészségnapok

A cégről
Az 1930-as években, Németországban alapított Lidl hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő élelmiszerlánca. A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már több mint 160 áruházzal van jelen hazánkban és közel 4000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat a 2004-es magyarországi piacra lépése óta töretlenül fejlődik: nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak.

A pályázat
A Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalása több pilléren nyugszik. Ezek között kiemelt szereppel bír a gyermekek támogatása, legyen szó hátrányos helyzetű gyermekek megsegítéséről vagy az egészségtudatosságra való nevelésről. Utóbbival összefüggésben a vállalat társadalmi szinten is hangsúlyozza a friss és változatos táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás jelentőségét.

Alap a széles és egészséges termékszortiment
A Lidl Magyarország számára rendkívül fontos, hogy az egészséges élethez a lehető legtöbb formában hozzájáruljon. Ezek közé tartozik, hogy termékszortimentjének kialakítása során elsődleges szempontként szerepel az egészséges élelmiszerek széles kínálata.

A Lidl áruházaiba látogatók mára közel 1800 termék közül válogathatnak, melyek között egyaránt megtalálhatók a friss zöldség- és gyümölcsfélék, csakúgy, mint a helyben sütött pékáruk, vagy az egészségtudatos és speciális étkezést kiszolgáló, magas minőségű, kedvező árú termékek.

A vállalat állandó kínálatának közel 30%-át friss termékek teszik ki, így a Lidl-ben vásárolni olyan, mintha az ember a termelői piacon válogatna. Mindehhez hozzájárul a „Lidl a magyar beszállítókért” program, amely 2013 óta támogatja a hazai termelőket, így már több mint 150-re duzzadt a Lidl beszállítói hálózata, akik kiemelkedően sok féle és fajta termékkel gazdagítják a szortimentet.

Az egészséges termékszortimenthez kapcsolható a Lidl Magyarország Egészséges Kassza-intézménye, melynek célja a magyar családok és gyermekek egészséges táplálkozásának támogatása.

Az új kialakításnak köszönhetően, a gyermekek a sorban állás alatt egészségesebb termékeket érhetnek el. Az itt kihelyezett nassolnivalók összességében kevesebb kalóriát, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, mint a megszokott cukorkák, csokik és egyéb, a kasszáknál általában kihelyezésre kerülő termékek. Ezek helyett többek között müzliszeleteket, szárított gyümölcsöket, csemegemixet, multivitaminos gyümölcsitalokat helyez ki a vállalat a több, mint 160 üzletében.

Edukatív módon járul hozzá a tudatos vásárlói attitűd elősegítéséhez, a preventív célú tevékenységek fontosságának hangsúlyozásával. A Lidl Akadémiától kezdve, az egészségprogramokon keresztül a vállalat célja, hogy az egészséges életmód üzenetét országszerte eljuttassa a lehető legtöbb ember számára. Mindezen túl termékszortimentjének összeállítása és az áruházak működése is a CSR alapelveit tükrözik: a frissesség és minőség alapelve mellett, több termék rendelkezik a környezettudatosságot igazoló minősítésekkel, valamint az áruházak üzemeltetése során a Lidl Magyarország törekszik a lehető legtöbb területen zöldenergiát alkalmazni.

A tudatos vásárlói magatartás és az egészségtudatos táplálkozás fontosságát már a legkisebbek számára is hangsúlyozza a vállalat, így például CSR tevékenységének részeként rendszeresen rendez ingyenesen látogatható Egészségnapokat.

Az Egészségnapok-program célja, hogy szórakoztató és interaktív formában mutassa meg a kicsiknek és a nagyoknak is, hogy az egészséges életmódot milyen egyszerű elkezdeni és fenntartani.

Az események tematikájának középpontjában az egészséges élelmiszerek fogyasztására való ösztönzés áll, továbbá a vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek figyelmét felhívják a testedzés és a vitaminbevitel fontosságára.

2016 augusztusa óta havonta más-más helyszínen, helyszínenként átlagosan 2.000-2.500 résztvevő számára szervezi meg az „Egészségnapot” a Lidl Magyarország. Az első két alkalommal a Lidl parkolójában, ezt követően pedig különböző budapesti általános iskolákban szervezték, szervezik meg az eseményt.

A rendezvényekre a célcsoporton, azaz a gyermekeken és családtagjaikon kívül bárki ellátogathat. Az élmény fokozására a gyerekek életnagyságú zöldségekkel és gyümölcsökkel (azaz jelmezbe öltözött animátorokkal) tornázhatnak együtt. A rendezvényeken résztvevőknek a Lidl apró ajándékokkal is kedveskedik.

·      Négyoldalas mászófal az egész családnak: négyoldalas mászófal négy különböző útvonallal, felső kötélbiztosítással és profi alpinisták felügyeletével.

·      Virtuális Egészségkonyha: egyedülálló, interaktív játék kicsiknek és nagyoknak. A résztvevők – akár a mesterszakácsok – játszva, egészséges ételeket főzve próbálhatják ki tehetségüket. Ennél az állomásnál a résztvevők megismerkedhetnek az egészséges receptekkel, s maguknak is összeválogathatják az egészséges vacsora alapanyagait a Lidl termékei közül. A Virtuális Egészségkonyha a gyermekek egészséges étkezését szolgáló, interaktív alkalmazás. Ennek alapja egy látványpult, illetve egy főzőlapot mintázó beépített érintőképernyő.

·     „Ugrálj a szíved ritmusára”: a program során egy nagy TV-kivetítőn különböző szívritmusok jelennek meg, a játékban résztvevők egy fülhallgatón keresztül saját szívritmusukat hallhatják, ennek ütemére kell egy trambulinon ugrálniuk. Az interaktív program egyedi és minden korosztály számára élvezhető.

·     Trükkös bicikli: a játékosok egy kiépített bójás pályán szlalomozhatnak különböző kialakítású kerékpárokkal (tricikli, bukkantyú, balance, velociped, mini, mono stb.)

·     A Vitakid Sportegyesület programjai: A Vitakid Sportegyesület közreműködésével és az Egészségnapokba történő bevonásával családi sport- és akadályversenyeken, közös edzésen, interaktív bemutatón vehetnek részt a gyermekek.

·     Szűrőállomások kicsiknek és nagyoknak: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségén (MDOSZ) keresztül két szakember táplálkozási-dietetikai szaktanácsadást nyújt a résztvevőknek, emellett testösszetétel-mérésre, bőrgyógyászati és szemészeti szűrésekre, kalóriamérésre is lehetőség nyílik. A Vitakid Sportegyesület a MDOSZ előadásait sporttanácsadással egészíti ki. A tanácsadások során olyan tippeket kapnak az érdeklődők, mint például hogyan előzzék meg az elhízást, vagy számos hasznos információhoz is hozzájuthatnak az adalékmentes élelmiszerekkel kapcsolatban.

·     Okostányér: az MDOSZ által kialakított, új, magyar táplálkozási ajánlás, amely azt határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a gyermekek tányérjára kerülnie.

További aktivitások:

o   zöldségfaragás,

o   óriáskocka kirakós játék,

o   óriás memóriajáték,

o   óriás társasjátékok,

o   szénhidrát mérlegelő,

o   smoothie kóstoltatás és közös készítés,

o   gyümölcsbólé kóstolás.

·      Korcsolyapálya: a hideg téli alkalmakon a Lidl Magyarország 100 négyzetméteres mobil korcsolyapályát alakít ki az intézményeken kívül vagy belül.

Résztvevő partnerek
A szakmai tanácsadások, az egészségügyi vizsgálatok elvégzése, valamint a mozgalmas programok kivitelezése során az alábbi partnerekkel dolgozott eddig együtt a vállalat:

·      Magyar Elhízástudományi Társaság,

·      VitaKid Sport Egyesület,

·      Vándortúra egyesület,

·      Béres Alexandra,

·      Béres Réka,

·      Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége,

·      VitaKid Sport Egyesület,

·      Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász,

·      Dr. Ozsváth Mária szemész,

·      Dr. Kaszó Beaáta allerológus.

·      Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége,

·      VitaKid Sport Egyesület,

·      Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász,

·      Dr. Ozsváth Mária szemész,

·      Dr. Kaszó Beaáta allerológus,

·      Equinox Trekking Club Egyesület.

Eredmények
A Lidl Magyarország az Egészségnapok programsorozatával mintegy 26 000 résztvevő, köztük számtalan gyermek és szülő figyelmét hívhatta fel szórakoztató és interaktív formában az egészséges táplálkozás jelentőségére. Abban pedig, hogy a szemléletváltó kampány eredményeként a látogatók meg is tehessék első lépéseiket az egészségesebb életmód felé, a Lidl Magyarország együttműködő partnerei hasznos információkkal, tanácsokkal és egészségügyi vizsgálatokkal segítették az Egészségnapok résztvevőit.