Lidl Magyarország Bt.

CSR Hungary Díj – Környezet-Zöld Kíválóság

 

 

 

 

 

 

 

A cégről
Az 1930-as években, Németországban alapított Lidl hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő élelmiszerlánca. A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már több mint 160 áruházzal van jelen hazánkban és közel 4000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat a 2004-es magyarországi piacra lépése óta töretlenül fejlődik: nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak.

A pályázat tárgya:
A cég különös figyelmet fordít a több területre kiterjedő CSR tevékenységre, így társadalmi felelősségvállalásának részeként áruházai kialakítása és modernizálása során kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre.

A vállalat immáron 13 éve arra törekszik, hogy a növekedése fenntartható legyen. Ennek a szemléletnek megfelelően alakította ki legújabb, Hungária körúti áruházát is, melyet 2016. október 20-án nyitottak meg. A Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalási stratégiájának egyik alappillére, hogy lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a vásárlók nem csak igényes, de energiatudatos és fenntartható környezetben intézhessék mindennapos bevásárlásukat.

A vállalat célkitűzése, hogy minden új áruházat a magas fenntarthatósági normák szerint hozzon létre. A vállalat 2016 során elköteleződött az ISO 50001 rendszer és a folyamatos, fenntartható fejlődés mellett, ennek megfelelően a Dekra által tanúsított hatékony energiamenedzsment rendszert működteti.

„Megőrizzük, amit lehet.”
A Hungária körúton található legújabb Lidl áruházat egy korábbi textiláruház korszerűtlen épületéből alakították ki. A teljes körű felújítás során nem csupán megszépítették az épületet, de 12 centiméteres homlokzati hőszigeteléssel is ellátták, ezáltal 21%-kal csökkentették az építmény hőigényét, így 4.500.000 Ft[1] energiamegtakarítást ér el, valamint 60 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

 „A legkorszerűbb technológiát alkalmazzuk.”
A teljes területen, azaz közel 1.200 négyzetméteren alkalmaznak korszerű LED technológiát: az eladótér, a raktár, a szociális helyiségek, sőt a külső homlokzat és a parkoló világítását is így oldották meg. Mindezzel 39%-al csökkentik a fogyasztást, 12.000.000 Ft1 energiamegtakarítást érnek el, valamint 160 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

„Figyelünk arra, hogy ne vesszen kárba az energia.”
A különböző hűtéstechnikai berendezések, mint a mélyhűtőkamra és a hűtőbútorok egy egyesített rendszert alkotnak, mely rendszer segítségével a hűtőkörfolyamat során keletkező összes hulladékhő összegyűjthető. Ezt a hőmennyiséget télen az áruház fűtérésre fordítják, nyáron pedig az épületből kivezetve csökkentik a hűtési igényeket, melyeket levegő-víz hőszivattyú fedez. A hűtéstechnika hulladékhőjének hasznosításával 21%-kal csökkentik a fogyasztást, 20.000.000 forintot[2]1 takarítanak meg 10 évre vetítve, valamint 280 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

“Nem dobunk ki energiát!”
Annak érdekében, hogy az áruházban a temperált levegő energiáját megőrizzék, hővisszanyerős szellőzést alkalmaznak, azaz a terekből elszívott levegővel hőcserélőn keresztül előfűtik vagy előhűtik a friss, befújt levegőt. A szellőzés-visszanyeréssel 77%-al csökkentik a fogyasztást, 50.000.000 forintnyi1 energiamegtakarítást érnek el, valamint 650 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

„A takarékosságra szavazunk.”
A hűtőpultok, hűtő- és fagyasztóládák esetében is a legkorszerűbb, energiatakarékos, önleolvasztással működő, LED világítással felszerelt kivitelt választották. A korszerű hűtő- és fagyasztóládákkal 28%-al csökkentik a fogyasztást, valamint 3.000.000 forint energiamegtakarítást érnek el. A ládák segítségével 38 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az áruház.

„Óvjuk az ózonréteget.”
A hőszivattyú és a hűtőbútorok is csökkentett mennyiségű, természetes hűtőközeggel működnek, mely nem jelent veszélyt a légkörre. A felhasznált közeg globális felmelegedési potenciálja kevesebb, mint ezred része a hagyományos hűtőközegekének.

Kreatív és innovációs tartalom, egyediség, stílus
A Lidl Magyarország Hungária körúti üzlete az általános belső kialakítást, a dizájnt és a szortimentet illetően megfelel a Lidl azon elvének, hogy áruházaiban mindenhol azonos minőségben és azonos jellemzőkkel várják a vásárlókat. Működését, működtetését és zöld szolgáltatásait tekintve ugyanakkor kitűnik a hálózatból.

A vállalat a környezettudatosság jegyében az áruház parkolójában egy állandó jelleggel üzemelő, nagyteljesítményű, svájci gyártású ABB elektromos autótöltő-állomást alakított ki. A töltőállomáson keresztül a vállalat maximálisan 50 kW teljesítménnyel legfeljebb 1 óráig ingyenesen biztosítja a töltést azon vásárlóinak, akik hálózatról tölthető elektromos autóval érkeznek. A töltőoszlop háromféle töltőfejjel rendelkezik, így szinte az összes, jelenleg forgalomban lévő hálózatról tölthető elektromos autó töltését el tudja látni. A töltőoszlop egyidejűleg 2 elektromos autó töltését biztosítja.

Az extra szolgáltatás biztosításával a Lidl célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható hazai közlekedés megteremtéséhez, illetve a vásárlóinak is kedvező lehetőséget biztosítson, akik időt takaríthatnak meg azáltal, hogy bevásárlás közben tudják autóikat tölteni.

Fenntarthatóság
A bevezetett innovatív és környezettudatos fejlesztéseken keresztül mintegy 1200 tonnával kevesebb lesz az áruház szén-dioxid kibocsátása, valamint akár 90 millió forintot is megtakaríthat a következő 10 évben.

Hatalmas lehetőség rejlik abban, ha az itt szerzett tapasztalatokat minden magyarországi áruházában kamatoztatja a vállalat. A bemutatott megoldásokat nem először alkalmazták a Lidl Magyarországnál. A vállalat tízévente felújítja a meglévő áruházakat is, mely során a lehetőség szerinti legmodernebb technológiákat alkalmazzák.

Technikai paraméterek

  • A Hungária Körúti bolt alapterülete 1.207 m2
  • Évente megtakarítható elektromos-áram mennyisége várhatóan: 334.124 kWh
  • Az évente megtakarított fűtési energia mennyisége: 290.900 kWh
  • Az elektromos autó töltőállomás évente várhatóan 50.772 kWh energiát tölt a várakozó autókba. Ez megközelítőleg 393.581 km megtételére elég, ami hagyományos benzines autók esetében 26.998 liter benzin felhasználásával tehető meg, ami 62.905 kg szén-dioxid kibocsátással jár.
  • A helyben sütött termékeket közel 7,5 méter hosszan találják a vásárlók.
  • A Lidl Piac 20 pódiumból áll, melyek hossza összesen 24 méter. A terület nagysága 19,2 m2, ahol a vásárlók a zöldség-gyümölcs kínálatból válogathatnak.
  • A Friss hús és Friss hal hűtők hossza 13,7 méter, mely 11 m2-nyi területet biztosít a termékek értékesítésére.
  • A mélyhűtött termékek értékesítése összesen 13,4 méter hosszú felületen történik, míg a hűtött termékek kihelyezésére 32,5 méter hosszú hűtő áll rendelkezésre.
  • A nem élelmiszer termékek kihelyezésére 33 m2 áll rendelkezésre, ami 30 prezentációs felületet jelent.

[1]

[1] Minden megtakarítást 10 évre vonatkozik.

1

[2]          ¹ Minden megtakarítást 10 évre vonatkozik.

1