Rossmann Magyarország Kft.

 

A cégről
A Rossmann Magyarország Kft. első üzletét 1993. december 13-án nyitotta meg Debrecenben. Cégük azóta is folyamatosan terjeszkedik Budapesten és vidéki nagyvárosokban is. Jelenleg 196 bolttal és közel 1400 dolgozóval büszkélkedhetnek. Nagy lépés volt a cég életében, hogy 2011-ben az üzleti koncepció frissítésével együtt létrejött egy HR osztály azzal a céllal, hogy a kollégák számára biztosítsa a klasszikus HR támogatást: a képzéseket, a szervezetfejlesztést és az új dolgozók kiválasztását. Így indultak el a szervezetfejlesztés területén olyan fontos folyamatok, mint például a dolgozói elégedettségmérés, az egyre bővülő tréningpaletta egyre bővülő célcsoportokkal, és a teljes cégre kiterjedő egészségprogramok. Lehetővé vált a nyitás a társadalom felé is, így tudtak elkezdeni olyan témákkal foglalkozni, melyek a társadalmi felelősségvállalás témakörébe tartoznak. Mára cégük részévé vált a karácsonyi cipősdoboz akció, a Mikulásfutás, mint kedvenc családi programjuk, de a legfontosabb küldetésük 2016-ban mindenképp a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása, valamint a kismamák lettek.

Missziójuk
Az a küldetésük, hogy vásárlóik önmagukat szebbnek, ápoltabbnak és egészségesebbnek, otthonukat pedig tisztábbnak érezzék. Nők, férfiak és családok számára megbízható, barátságos, elérhető és modern drogéria.

Az egészség/jóllét és a család témaköre tehát szorosan kapcsolható cégükhöz, eddigi CSR tevékenységeik is kötődnek mindehhez, a jövőben is szeretnék ebben az irányban haladni.

Programok

1. MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK ALKALMAZÁSA

A TÖRTÉNET
A megváltozott munkaképességűek alkalmazásával 2013-ban kezdtek el foglalkozni. Ekkor léptek kapcsolatba a Salva Vita Alapítvánnyal, akik kimondottan fogyatékos emberek foglalkoztatásával foglalkoznak.
Az első lépések nehezek voltak, hiszen a foglalkoztatásnak ez egy teljesen más formája, és a kötelezettségen túl szerettek volna többet biztosítani számukra.
Először is fölmérték, cégükben melyek azok a feladatok, amiket el tudnak látni. Sajnos az értékesítésben nem találtak ilyet, mivel a munkaidő elég nagy százalékában fizikai munkát kell végezni, specializált munkakörökre (pl. csak kasszázás) pedig egyelőre nincs lehetőség.
A logisztikai központjukban azonban alvállalkozót alkalmaztak a saját márkás termékeik magyar nyelvű címkézésére. Ez a munka viszonylag könnyű, könnyen megtanulható, és a munkavégzés módja sem kötött, tehát állva épp úgy lehet végezni, mint ülve. Úgy döntöttek, szeretnék ezt a feladatot megváltozott munkaképességűekre bízni.

A MÓDSZER
Fölvették a kapcsolatot a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv Monori kirendeltségén a Foglalkoztatási Rehabilitációs ügyintézővel, akivel folyamatosan együttműködnek a megváltozott munkaképességű jelentkezők kiválasztásában.
Fontosnak tartják, hogy megváltozott munkaképességű pályázók tisztában legyenek vele, milyen munkára jelentkeznek, és milyen körülmények között fognak dolgozni. A jelentkezőknek nyílt napot szerveznek, ahol beszélnek nekik a cégről, majd a logisztikai vezető mesél nekik a munkakörről, valamint mindig megkérnek egy régebb óta náluk dolgozó megváltozott munkaképességű kollégát, számoljon be arról, milyen a cégben dolgozni. A nap folyamán körbevezetik őket a raktárban, hogy lássák pontosan, hol kell a munkát végezni, és ezután, akiknek szimpatikus a pozíció, vele leülnek egy személyes beszélgetésre.

A céljuk tehát már a kezdetektől az, hogy mindkét fél számára biztosítsák a lehető legtöbb információt annak érdekében, hogy szerződéskötés esetén mindenki tisztában legyen vele, mire számíthat, mit várhat el a másik féltől.
A munkába állás után fölmérték, és a mai napig fölmérik, megfelelőek-e a munkakörülmények, hiszen a munkaképességtől függően van, akinek állva, van, akinek ülve kényelmesebb dolgozni. Ehhez állítható magasságú asztalokat vásároltak, melyek igény szerint alakíthatók.
Nem alkalmaznak teljesítménybérezést a megváltozott munkaképességű munkatársak munkájában, így mindenki a saját tempója és képességei szerint tud dolgozni. A csoportvezetőjük elkötelezett abban, hogy mindenki a legjobb képességei szerint teljesítsen, és abban is, hogy a teljesítménybérezés hiánya motivációként hasson. Tapasztalataik szerint a teljesítmény nem romlott azzal, hogy egyéni képességekhez, munkatempóhoz kötik a munkát.

2015-től már nem csak a monori hivatallal, hanem a pestszentlőrinci önkormányzattal is fölvették a kapcsolatot, akik szintén tudtak számukra megváltozott munkaképességű jelentkezőket küldeni, valamint az üllői önkormányzat is biztosított számukra helyszínt és lehetőséget, hogy toborzást szervezzenek az önkormányzat épületében.

2015-ben elnyerték a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat, és ez megerősítette elkötelezettségüket az esélyegyenlőség témaköreivel kapcsolatban.
Elkészült cégük esélyegyenlőségi terve, melyben elköteleződtek nem csak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatban, hanem más esélyegyenlőségi témákkal is.
2016-ban lett dedikált felelőse a témának, létrehozták az esélyegyenlőségi referensi feladatkört, és biztosították az ehhez szükséges képzést. A témakör közvetlen felelősei (a személyzeti vezető, a kiválasztási specialista és az esélyegyenlőségi referens) részt vettek egy Vállalati Rehabilitációs Koordinátor képzésen, ahol még további hasznos információk kerültek a birtokukba.

Mivel egyre nőtt a megváltozott munkaképességű kollégák száma, egyre nagyobb szükségét érezték annak, hogy a velük kapcsolatba kerülőket is fölkészítsék. 2016. év elején érzékenyítő tréninget szerveztek mindazoknak a kollégáknak, akik együtt dolgoznak, vagy bármilyen módon kapcsolatba kerülnek a megváltozott munkaképességű munkatársakkal. A tréning alapján kiadtak a Salva Vita Alapítvány segítségével egy érzékenyítő füzetet, melyhez hozzáférést biztosítottak minden munkatársuk számára.


EREDMÉNYEK

  • Megváltozott munkaképességű kollégáik létszámát 2013 és 2016 között 1 főről 41 főre növelték.
  • 2015-ben elnyerték a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat, mely elismerés és a jövőre nézve felelősség. Az Esélyegyenlőségi Tervükben foglaltak megvalósítása fontos számunkra.
  • 2016. szeptember elején csatlakoztak a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumához.
  •  Szakmai képzésekkel felkészítették a téma felelőseit, hogy céljaikat a lehető legteljesebben meg tudják valósítani.


2. KISMAMÁK

TÖRTÉNET
Az esélyegyenlőséggel kapcsolatos képzések rávilágítottak, melyek azok a témakörök, amik jól illeszkednek a cég arculatához, filozófiájához. Ezért döntöttek úgy, hogy a kismamákkal intenzívebb kapcsolatot építenek ki. Cégüknek ők igen fontos célcsoportja, hiszen nagyon sok baba-mama termékük van, és a szájhagyomány is megkülönbözteti a „babás” és „nem babás” boltokat, ami szó szerint azt jelenti, hogy mekkora az ott vásárló kismamák aránya.

MÓDSZER
Ahogyan a cégfilozófiájukban megfogalmazták: Nők, férfiak, családok számára megbízható, barátságos, elérhető és modern drogéria kívánnak lenni, ennek jegyében indították el 2012-ben babaprogramjukat, melynek lényege, hogy a várandós kismamáknak gyakorlatilag a várandósság kezdetétől kedvezményeket tudnak biztosítani a gyermek 3 éves koráig. Fontos, hogy ezek a kedvezmények összevonhatók egymással, így a kismamák sokkal kedvezőbben vásárolhatják meg a babaápoláshoz, tápláláshoz, illetve az anyukáknak szükséges termékeket, ha regisztrálnak a programukba. Ráadásként, a regisztrációt követő első vásárláskor még automatikusan további 10% engedményt kapnak a boltjaikban vásárló kismamák, kispapák.
Minden hónapban más termékeket ajánlanak kedvező áron, melyről hírlevélben értesítik a célcsoportot, valamint hetente szerveznek nyereményjátékokat változatos nyereményekkel.

A kismamákhoz és babákhoz az út legkönnyebben eseményeken, rendezvényeken keresztül vezet, ezért az utóbbi két évben intenzívebbé tették a babás rendezvényeken való jelenlétüket. A Baba-Mama Expo-n például a babás bio ételeikből, italaikból kaphattak kóstolót a látogatók.
Csatlakoztak a Ringató csapatához: az egyik belvárosi boltjuk előtt, a megújult Corvin sétányon például helyet biztosítottak a rendezvényüknek, ahol zenés foglalkozáson vehettek részt az érdeklődő babák és kismamák.
A Gyerekszigeten, úgyszintén a Ringatóval együtt vettek részt, ahol egész nap zenével, mondókákkal és kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Foglalkozásvezetők az egész napos kézműves programok mellett hangszereikkel élőben, a helyszínen zenéltek, a helyszínen volt a védőnőjük, Gellérthegyi Edit is, akinek a kismamák kérdéseket tehettek föl, például napvédelemről, etetésről, szobatisztaságról vagy akár a testvérféltékenységről.

Természetesen a közösségi média lehetőségit is igyekeznek kihasználni: hetente kétszer van lehetőségük a kismamáknak a Facebook oldalunkon keresztül chatelni a védőnőjükkel, és azonnal választ kapni a felmerülő kérdésekre. A program népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy kezdetben csak hetente egyszer volt védőnő chat, de emelni kellett az alkalmak számát, annyira sok kérdés érkezett, így most már heti két alkalommal, szerdán és pénteken áll rendelkezésre Gellérthegyi Tiborné Hepp Edit.

Továbbiak
Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>
Interjú Gigler Anitával, a Rossmann Magyarország HR vezetőjével >>

A pályázat angol nyelvű összefoglalója >>