Tesco-Global Áruházak Zrt.

Élelmiszerpazarlás,
mint globális és egyben lokális kihívás

A vállalatról

A Tesco-Global Áruházak Zrt. 1995 óta működik Magyarországon, 207 áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés számos formában megjelenik a vállalat működésében, hiszen több mint 20 000 munkatársat foglalkoztat, ezernél is több helyi beszállító számára nyújt üzleti lehetőséget és kiemelt figyelmet fordít a helyi közösségek életére. Társadalmi szerepvállalásában a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. Kiemelt figyelmet fordít három fő területre: az egészséges életmód népszerűsítésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a fiatalok fejlődési, tanulási lehetőségeinek bővítésére.

Több éve dolgozik együtt stratégiai partnereivel, a Magyar Élelmiszerbankkal, a Magyar Vöröskereszttel és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, 2016 tavaszán elindította „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű, közösségi pályázati programját. Áruházai révén állandó kapcsolatban van a helyi közösségekkel, üzleti kapcsolatok kialakításával, és a közösségek fejlődését célzó programokkal segíti őket.

A Programról

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem a Tesco egyik kiemelt társadalmi felelősségvállalási célja. A vállalat elsőként az áruházaiban keletkező élelmiszerfelesleg jótékony célú felhasználásának rendszerét alakította ki. Évről évre növeli azon áruházak számát, melyek a keletkező élelmiszerfelesleget (megmaradt, de még fogyasztható termékeket) rászorulóknak juttatják el, az Élelmiszerbankon és helyi civil szervezeteken keresztül. 2016 nyarára már több mint 70 áruház vett részt a programban, és 2014 szeptembere óta több mint 2000 tonnányi termékkel támogatta így a rászorulókat.

Háttér információk

A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből1. A hulladéktermelés Magyarországot is érintő, globális probléma: itthon évente 1,8 millió 2tonna fogyasztható élelmiszert semmisítenek meg, miközben ezek hatékonyabb felhasználásával és a megfelelő folyamatok kiépítésével az éhezők száma és a hulladékmennyiség is csökkenthető. Ezen környezeti kihívásokkal kénytelenek szembenézni a jelen gazdaságot meghatározó multinacionális és helyi szintű piaci szereplők.

A vállalat számára is fontos volt, hogy az alaptevékenységéből eredő környezeti terhelést csökkentse, így egy új, innovatív megoldási folyamat kialakítása vette kezdetét az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében. A polcokról már lekerülő, de kifogástalan minőségű élelmiszerek hatékonyabb felhasználásával és a megfelelő folyamatok kiépítésével az éhezők száma és a hulladékmennyiség is csökkenthető. A Tesco úgy érzi, globális felelőssége a működés során keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, és szeretne olyan szervezetekkel együttműködni, amelyek segíthetnek abban, hogy megbirkózzon a termelőtől a fogyasztóig vezető úton keletkező élelmiszerhulladékkal.

Alaptevékenységéből fakadóan a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nek, mint piacvezető élelmiszer kiskereskedelmi vállalatnak kötelessége élen járni az élelmiszerpazarlás visszaszorításában és jó példát mutatni a szektor többi szereplőjének. A Tesco nagyra törő célja, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba, ezért a már nem értékesíthető, de minőségileg még fogyasztható élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerszervezeteinek adományozza.

Az élelmiszerpazarlás ügyének fontosságát két fontos esemény „segítette” vállalati és fogyasztói szinten: egyrészt a tavaly májusban meghozott francia törvény 3másrészt pedig a Tesco Csoport vezetője, Dave Lewis által 2015 októberében aláírt UN Global Compact, az előbbi fogyasztói és kormányzati szinten az utóbbi pedig vállalatvezetői körökben. A vezetői támogatás és elköteleződés új lehetőségeket és kapukat nyitott meg a vállalaton belül, gondolva itt a folyamatban érintett kollégák hozzáállására, erőforrás-allokációra és nem utolsó sorban a marketing osztály kommunikációs nyitottságára a téma iránt. Pár fontos alapelv, amiért az élelmiszerpazarlás kérdése kiemelt terület a Tesco számára:

  • Figyelembe véve, hogy milyen sokan nem jutnak elegendő élelemhez, elfogadhatatlan, ha egy vállalat feleslegesen pazarolja az élelmiszert.

  • Az élelmiszerhulladék szükségtelenül terheli a földeket és a természeti erőforrásokat, és az üvegházhatásért felelős gázok további kibocsátásával is jár, így a probléma kezelésével csökkenthető a környezetre gyakorolt negatív hatás.

  • Az élelmiszerpazarlás egy, a vásárlókat komolyan foglalkoztató kérdés, hiszen senki sem szeret pénzt pazarolni olyan élelmiszerre, amit utána kidob.

  • Az élelmiszerpazarlás jelentősen növeli a vállalat költségeit, ezért fontos, hogy hosszútávon csökkentse a működés során keletkező hulladék mennyiségét.

Jelenleg 73 áruházban működik a felesleges élelmiszerek visszagyűjtése, de a vállalat folyamatosan növeli az együttműködésbe bevont áruházak számát. 2014 szeptemberétől 2016 júliusáig több mint 2000 tonna felesleges élelmiszert ajánlott fel, több mint 1 milliárd forint értékben a rászoruló szervezeteknek. A vállalat 73 hipermarket áruházában jelenleg a pékség és zöldség-gyümölcs osztály feleslegessé vált (megmaradt, de még fogyasztható termékeit ajánlják fel napi szinten az Élelmiszerbank helyi partnerszervezeteinek, mivel az állati eredetű melléktermékekre (tej, tojás és hús) más és egyben jóval szigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások vonatkoznak a szállítást és tárolást illetően. Az együttműködés alapját az biztosítja, hogy az áruházlánc belső minőségbiztosítási előírásai jóval szigorúbbak, mint a Magyarországon hatályos élelmiszerbiztonsági követelmények, így gyakran kerülnek le a polcokról már nem értékesíthető, de még emberi fogyasztásra alkalmas, minőségi élelmiszerek (lsd. barnuló banán, nyomott alma, csomagolási sérült konzerv, péktermékek, stb.).

Együttműködő partnerek

Az élelmiszerpazarlás csökkentésért vívott küzdelemben a vállalat stratégiai partnere immár 2007 óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Eleinte adománykonvojokkal és szezonális édességek (jégkrém, szaloncukor, mikulás- és húsvéti édesség) felajánlásával járult hozzá a vállalat a rászorulók támogatásához. Ma már az áruházakból történő élelmiszerfelesleg folyamatos begyűjtésén túl évente egy alkalommal, a karácsonyi időszakban tartós élelmiszer-gyűjtést is szervez boltjaiban az áruházlánc, az összegyűjtött tartós élelmiszer értékének 20%-át pedig pénzadományként a vállalat ajánlja fel az Élelmiszerbank szervezési, napi működési kiadásainak fedezésére. Az Élelmiszerbank tevékenységének egyik fő alapelve, hogy ingyenesen fogadnak és ingyenesen adnak át élelmiszert rászoruló családok számára. Alapításuk óta több mint 37 200 tonna élelmiszeradomány érkezett a raktárukba. Ezt a mennyiséget maradéktalanul el is juttatják a rászorulókkal közvetlen kapcsolatban álló helyi szervezetekhez, melyek segítségével több mint 300 000 embernek segítettek.

A közös munka 2013 márciusában kezdődött a KÖKI Terminál bevásárlóközpontban található Tesco hipermarket tesztüzemével, ahol elsőként vizsgálták és vezették be az élelmiszerfelesleg begyűjtését és továbbítását az Élelmiszerbank partnerszervezetei segítségével. Az együttműködés kezdete óta az élelmiszerfelesleg- gyűjtő programhoz 73 Tesco hipermarket csatlakozott már (a vállalat hipermarket bolthálózatának közel 65%-a). A vállalat ambíciója, hogy a teljes bolthálózatában, azaz 208 áruházban az Élelmiszerbank partnereivel megvalósuló napi szintű élelmiszermentés legyen. Az élelmiszermentési folyamat kidolgozását és továbbfejlesztését a vállalaton belül elsősorban a működés fejlesztési csapata végzi, célja minden esetben megtalálni a meglévő folyamatokban azokat a lehetőségeket, amellyel az áruházak működése egyszerűbb, hatékonyabb, költségtakarékosabb így hosszú távon fenntartható. Ezen irányelvek mentén teljesen új folyamatok felépítésén dolgozik, a csapat feladatai közé tartozik az innovatív, új eszközök feltérképezése és integrálása a Tesco életébe az operatív feladatokon keresztül.

3

2016 februárjában hatályba lépő törvénnyel szabályozzák az élelmiszerfelesleg felhasználásának és kezelésének módját, miszerint a 400 négyzetméter feletti kiskereskedelmi és HORECA szektorban működő vállalatok által fel nem használt élelmiszereket – melyek még szavatossági időn belül vannak – kötelesek a helyi Élelmiszerbanknak vagy segélyszervezetnek adományozni és nem kidobni.

Továbbiak
Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>
Interjú Magyar Henriettával, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kormányzati és közösségi kapcsolatok vezetőjével >>

A pályázat angol nyelvű összefoglalója >>