UPC Magyarország Kft. (2.)

Falakon át Program

A vállalatról

A UPC Magyarország számára kiemelten fontos cél, hogy szolgáltatásai segítségével minél több ember számára biztosítsa a digitális világ előnyeihez való hozzáférést, használják akár munkára, szórakozásra, vagy az egymással való kapcsolattartásra az internetet. Magyarország legtöbb végponttal rendelkező, akár 500 Mb/sec sebességre képes, szélessávú optikai hálózatának segítségével, a UPC országszerte több mint 300 településen biztosít televíziós, szélessávú internet és vezetékes telefonszolgáltatásokat. A UPC folyamatosan fejleszti hálózatát, így egyre több olyan településre, otthonba és intézménybe juttatja el a szélessávú internetet, ahol korábban nem volt lehetőség a nagy sebességű nethozzáférés előnyeinek kihasználására.

Programról

A UPC még 2001-ben kezdte el a kórházak támogatását, jelenleg is országszerte nyolc intézményt lát el különböző telekommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal teljesen díjmentesen, vagy jelentős kedvezménnyel. A „Falakon át” névre keresztelt program és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal kialakított stratégiai együttműködés 2015-től ezt a támogatói tevékenységet hivatott magasabb szintre emelni.

A daganatos betegségek gyógyítása során a betegek sokszor heteket vagy hónapokat töltenek el a kórházban, elzárva a külvilágtól, távol a barátaiktól, családjuktól, a megszokott életüktől. A UPC szolgáltatásai pedig nem csak szórakozást kínálnak, hanem kaput nyitnak a világra, kapcsolódási lehetőséget biztosítanak egymáshoz – egy olyan helyzetben, amikor a kapcsolattartás különösen nagy jelentőséggel bír. A vállalat ezt felismerve kezdett a Falakon át Program megvalósításába, melyet korábbi együttműködések inspiráltak, hiszen a Szent László Kórház Őssejttranszplantációs Osztályát, valamint a kezelés utáni gyógyulást segítő Démétér Házat már évek óta támogatja.

Problémafelismerés

Felelős vállalatként a UPC Magyarország ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy szolgáltatási területén számos olyan intézmény működik, amelynek anyagi lehetőségei korlátozottak, ezért sokszor még az elengedhetetlenül szükséges, minimális technológia fejlesztéseket sem – vagy csak nagy nehézségek árán – tudják megvalósítani. Ennek a problémának a felismerését követően született meg még 2001-ben a UPC munkatársai körében az az elhatározás, hogy a cég rendelkezésére álló technológiai és emberi erőforrások felhasználásával segítik a nehéz helyzetben lévő intézményeket a működésükhöz szükséges kábelkommunikációs szolgáltatások kiépítésében. A UPC esetében az konkrétan azt jelenti, hogy munkatársai önkéntes munkában végzik a rászoruló intézmény számára telekommunikációs eszközök, valamint kábeltévés és internetes szolgáltatások telepítését, a UPC pedig vállalja, hogy meghatározott ideig ingyenesen biztosítja azok használatát. Nem pénzadományokról van szó tehát, hanem élőmunkáról és a cég profiljába vágó szolgáltatásokról: a UPC azzal segít, amihez a legjobban ért. Ez a célkitűzés illeszkedik a UPC Magyarország anyavállalatának a Liberty Globalnak CSR stratégiájába is, amelynek egyik fő célkitűzése szintén az, hogy világszerte (főként a harmadik világ országaiban) egyre több olyan egyén és intézmény számára tegye elérhetővé és a mindennapok részévé az internethez való hozzáférést és a tudatos nethasználatot, akik számára ez jelenleg még nehézségekbe ütközik, így segítve felzárkózásukat.

Támogatási terület és alapvető célok

Természetesen, mivel az erőforrások mértéke korlátozott, döntést kellett hozni arról, hogy mely intézménytípusok szorulnak leginkább támogatásra, illetve melyeknek a működését tudja leghatékonyabban segíteni a UPC saját szolgáltatásaival. Alapos elemzést és több szakmai szervezettel való konzultációt követően, a gyermekkórházakra, azokon belül is a gyermekonkológiai osztályokra esett a választás. Ennek oka, hogy ezeken az osztályokon a gyermekek sokszor heteket vagy hónapokat töltenek el a hosszadalmas kezelések miatt, és ez idő alatt el vannak szakítva családjuktól, barátaiktól, így a kapcsolattartási lehetőségek szerepe felértékelődik. Fontos szempont volt az is, hogy a kezelésekkel járó stresszt és a steril kórházi környezetet valamennyire feledtetni tudják velük. Mindemellett a UPC szolgáltatási terültén működő kórházak részéről is számos olyan visszajelzést kaptak, hogy a gyermekonkológiai osztályok telekommunikációs infrastruktúrájának fejlesztésére égető szükség lenne. Az igények felmérését követően egyértelművé vált, hogy a gyermekonkológiai osztályokon a szélessávú, vezeték nélküli internet (wifi) hozzáféréseket és a digitális kábeltelevíziós szolgáltatásokat kell kiépíteniük, illetve fejleszteniük, mert ezek szolgálják leginkább az ott kezelt gyermekek és az őket kísérő szülők kapcsolattartási és kikapcsolódási igényeit.

Szakmai partnerség

A UPC Magyarország számára kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy szükség van egy olyan szakmai partnerre, amely segítségünkre van a leginkább rászoruló kórházak megtalálásában, az igények pontos felmérésében, a döntéshozatalban és koordinációban. Alapos tájékozódást és előkészítést követően 2015-ben sikerült elindítani az együttműködést a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal (MGYH), amelynek orvosai, nővérei és ápolói az ország 8 pontján küzdenek nap, mint nap a rákos gyermekek életéért. Azért hozták létre a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot, mert így a rendszerszintű problémákat megkerülve, közvetlenül azoknak a munkáját tudják támogatni, akik a daganatos gyermekek gyógyításában részt vesznek. A hálózat 8 gyógyító és 1 rehabilitációs központjában, egységes terápiás és szupportációs elvek mentén, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek gyógyítják a betegeket. Az orvosszakmai szervezet szakértelme és tapasztalata a garancia arra, hogy a UPC által biztosított támogatások a mindig a legjobb helyre kerüljenek.

A projekt még 2001-ben indult és azóta működik folyamatosan. 2015-ben minőségi előrelépés történt az MGYH bevonásával, ekkortól strukturáltabb és hatékonyabb lett a döntéshozatali folyamat. Ekkor született meg a projekt új neve, a „Falakon át” is, amely kifejezi, hogy a szélessávú szolgáltatások segítségével szeretnék megkönnyíteni a gyermekonkológiai osztályokon kezelt gyermekek életét és biztosítani azt, hogy a gyógyulásuk ideje alatt is intenzív kapcsolatot tarthassanak szeretteikkel.

A projektben jelenleg összesen 17 UPC-s munkatárs vesz aktívan részt, beleértve a pénzügyi, adminisztrációs és kivitelezési/karbantartási feladatokat végző kollégákat. Ez utóbbi feladatokat gyakran munkaidőn túli időpontban, saját szabadidejükben látják el a technikusok, ezzel is hozzájárulva a projekt sikeréhez.

Továbbiak

Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>
A pályázat angol nyelvű összefoglalója >>