WESSLING Hungary Kft.


CSR Hungary Díj – Junior

 

 

 

Peti és Petra: országos környezetvédelmi rajzversenye
(Elveszett két PET-palack!)

A Wessling Hungary Kft.-ről
A WESSLING Hungary Kft. független laboratórium az idén immár 25 éve végzi akkreditált vizsgálatait Magyarországon a környezetvédelem, az egészség- és az élelmiszer-biztonság területén.

Az ELTE-vel közösen egyetemi kutatólaboratóriumot hoztak létre és tartanak fenn (Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium – EKOL), Laborkaland néven középiskolás oktatási programot, Magyarország első online kémiaversenyét indították el.

Megmentették és megújították, és immár negyedik éve szerkesztik és kiadnak egy 60 éves tudományos szaklapot, az Élelmiszervizsgálati Közleményeket. Laboratorium.hu néven létrehoztak egy önálló tudományos weboldalt, amelyet immár a legnagyobb hazai médiumok is rendszeresen szemléznek.

Mindemellett immár hatodik éve ingyenesen végzik Magyarország Cukormentes Tortájának vizsgálatát, és második éve támogatjuk a PET Kupát ugyancsak ingyenes környezetvédelmi vizsgálatokkal.

A pályázat tárgya
A PETI és PETRA KÖRNYEZETVÉDELMI RAJZPÁLYÁZAT, amelynek célja a gyermekek vizuális látásmódjának, a környezetvédelemben való jártasságuk, a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteik és tudatosságuk fejlesztése, a folyó- és állóvizeink védelmére fókuszálva.

A legfiatalabb generációkat, azaz az általános és középiskolás korosztályt célozták meg. Ez a program tehát maximálisan illeszkedik a stratégiájukhoz: az eddigi tudományos tájékoztatás, megelőzést, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását állítva középpontba.

A rajzpályázat konkrét feladata az volt, hogy a gyerekek elgondolkozzanak két, a természetbe tévedt, elveszett PET-palack sorsán, gyűjtsenek ismereteket a témában, majd alkossanak minél kreatívabb rajzokat.

A pályázatot a környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. partnereivel együtt 2017-ben március 22-én, a Víz világnapján indította el, és az egész országból, valamint a határon túlról is várta a jelentkezőket az óvodás és általános iskolás korosztályból.

A nem kis anyagi ráfordítást és emberi erőforrást igénylő projekt során olyan, a környezetvédelem és a tudományos tájékoztatás ügye iránt elkötelezett partnerekkel működtek együtt, mint a PET Kupa alapítvány, a Csodák Palotája vagy a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A zsűri elnökének sikerült megnyerniük Gasztonyi Kálmán festőművészt.

A pályázat sikere érdekében létrehozták a www.petiespetra.hu weboldalt, két kisfilmet készítettek, amelyeket a Youtoube csatornán is népszerűsítettek, Facebook-oldalt hoztak létre, és aktív médiakommunikációt is folytattak.

Mindennek köszönhetően közel 200 magas színvonalú pályamű közül választhatták ki a győzteseket, sikerült elérnünk több ezer iskolát, több tízezer diákot és szülőt, és több százezer embert.

A Peti és Petra rajzpályázattal a legfiatalabb generációkat, azaz az általános és középiskolás korosztályt célozták meg. Ez a program tehát maximálisan illeszkedik a stratégiájukhoz: az eddigi tudományos tájékoztatás, megelőzést, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását állítva középpontba.

A versenyt 2017. március 22-én, a Víz Világnapján hirdették meg, s ekkor indították el a verseny Facebook oldalát is. A verseny hírét olyan országos ifjúsági és pályázatfigyelő portálok is megosztották, mint az Új Nemzedék, illetve a Pályázatmenedzser.hu, beszámolt róla a Laboratorium.hu tudományos, tájékoztató hírportál és a Csopamédia is. Ennek, valamint a közel 5000 iskola és számos más intézmény számára kiküldött közvetlen hírlevelüknek köszönhetően hamarosan óriási érdeklődés mutatkozott a honlapuk iránt, ezt a Google Analytics-en követett több tízezer kattintás is igazolja.

A díjátadó ünnepséget szeptember 15-én tartották a Csodák Palotájában, ahol kiállítás formájában is megtekinthetők a győztes alkotások. Az eseményre készült egy informatív kiskönyv is, amelyben a verseny ismertetése mellett hasznos információkat is összegyűjtöttek a környezetvédelemről.

A Peti és Petra rajzverseny hatása, előnyei:

Társadalmi hatás
A pályázat maximálisan teljesítette legfontosabb célját: a fiatal generációk tájékoztatását, figyelmük felhívását a környezetvédelem, konkrétan a PET-palackok helyes gyűjtésének fontosságára. A szemléletformálás játékos, rajzos formában, az érintettek bevonásával valósult meg.

A két elveszett PET-palack, azaz Peti és Petra kalandjain keresztül megismerkedhettek a fenntarthatóság fogalmával, elkötelezetté váltak környezeti értékeink megőrzése érdekében.

A ’z’ generációt ismerve mindezt a modern kommunikációs csatornákon bonyolították le, ezért is volt a pályázatuk online, ezért használták fel nagy sikerrel az olyan közösségi és videomegosztó oldalakat, mint a Facebook és a Youtube.

Nem csak a gyerekeket sikerült elérniük, hanem rajtuk keresztül szüleiket, illetve a tanárokat is, a sajtónyilvánosságnak köszönhetően pedig a széles közvéleményt. A verseny társadalmi hatása tehát egyértelmű:

l  Közel száz iskolát, több ezer gyereket értek el közvetlenül

l  A kattintások, hírlevelek és a sajtómegjelenések alapján több százezer emberhez jutott el a környezetvédelem fontosságának üzenete

Előnyök a vállalat számára
A WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium, elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett.

A Peti és Petra országos rajzverseny ezért remek eszköznek bizonyult arra, hogy tovább erősítse a cég pozitív megítélését, a hazai környezetvédelemben játszott kiemelkedő szerepét mind partnereik, mind pedig a nagy nyilvánosság előtt. Közel ezer példányban nyomtatott kiskönyvük nem csak a gyerekeknek szól, hanem érdekes információkat hordoz mindenki számára. Rendezvényeiken (konferenciák, szakmai napok), kiállításokon ugyancsak sok emberhez, szervezethez juttatják el, ami tovább erősíti cégük elismertségét.

A Peti és Petra révén a vállalat CSR-stratégiájának oktatási, tájékoztatási iránya teljes lett: egyetemi laboratórium, középiskolás online kémiaverseny után immár az általános iskolásoknak és az óvodásoknak is sikerült hasznos információkat eljuttatniuk a környezetvédelem fontosságáról.

A szervezésbe számos kollégát bevontak, ami nagyban erősítette az alkalmazottak motivációját, munkavállalói elkötelezettségét.

További nagy előnye volt a projektnek, hogy értékes, előremutató együttműködések jöttek létre a fent említett nagy múltú, társadalmi hatásukat tekintve is jelentős szervezetekkel, vállalatokkal, amelyek nem csak nekik, de a jövőbeli programjaik reményében az egész társadalom számra is rendkívül hasznos lehet.

Honlap: www.petiespetra.hu