WESSLING Hungary Kft.

 

Laborkaland, a csoda odabent van!
– Mit tehet egy laboratórium a tudományos tájékoztatás, oktatás, szemléletformálás érdekében?

A vállalatról

Az egyik legfontosabb hazai, független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. – Vállalati felelősség tevékenységének fókuszában a tudományos tájékoztatás áll a környezetvédelmi, élelmiszer- és egészségbiztonsági kérdések területén.
Mindezt összetett rendszerben, több területen valósítja meg: egyetemi kutatólaboratóriumot tart fenn (www.elvalasztastechnika.hu), tudományos lapot ad ki (www.eviko.hu), ismeretterjesztő honlapot szerkeszt (www.laboratorium.hu), tudományos konferenciát szervez (www.hungalimentartia.hu), intézményeket támogat, ingyenes vizsgálatokat végez (Magyarország Cukormentes Tortája, PET-Kupa), középiskolás diákok számára online kémiaversenyt és oktatónapot szervez.

A Programról

A Laborkaland interaktív oktatónapot és a Laborkaland Online elnevezésű kémiaversenyt mutatták be a pályázaton belül.

I. Laborkaland oktatónap

Évek, évtizedek óta súlyos problémát jelent a magyar oktatásban a természettudományi tantárgyak, azon belül is a kémia rendkívüli népszerűtlensége. A munkaerőpiacon ezzel szemben rendkívül nagy kereslet mutatkozik a képzett kémikusok iránt a vegyipar szinte összes területén.

A WESSLING marketingosztályának felvetésére és a vezetőség egyértelmű támogatásával úgy döntöttek, hogy laboratóriumuk kivételesen kinyitja a kapuját, és közkinccsé teszi az itt, a fennállásunk közel negyed évszázada alatt összegyűlt tudás közérdekű és nem titkos részét: interaktív, az élménypedagógiára épülő oktatási programot szervez középiskolás diákoknak, amely interaktív oktatási napból és online kémiaversenyből áll.

A Laborkaland mottója „A csoda odabent van” Utalván a kémia mágikus világára.
Kémikusokból, vegyészekből, kémiatanárokból és kommunikációs szakemberből álló csapat modern pedagógiai programot alkotott.
Felépítették az Öveges professzor szellemiségét idéző demonstratív és szemléletes kísérleteiket, amelyek a laboratóriumi vizsgálataikat is igen látványosan, mindenki számára érthetően mutatják be. Mindezt egy munkafüzetbe foglalták, melyhez grafikussal vidám, emblematikus figurákat is rajzoltattak. Megszervezték a laborlátogatást, számtalan kollégát vonva be a gyerekekkel való foglalkozásba. A cég vezetői az előre meghatározott témakörökben interaktív előadásokat készítettek.

A legfőbb cél

Az, hogy minél több olyan diák jusson el a Laborkalandra, akiknek az iskolában kevesebb lehetőségük adódik kísérletezni. Akik ugyan érdeklődnek a kémia iránt, ám testközelből még nem tapasztalták meg, micsoda élményt jelent elválasztani egymástól az anyagokat. Kideríteni, milyen káros összetevők lehetnek az élelmiszerekben, vagy milyen anyagok szennyezik vizeinket.

A másodikos, harmadikos középiskolások még a pályaválasztás előtt állnak, a kémia (fizika, biológia) iránt érdeklődő fiataloknak tehát talán éppen ez lehet a legjobb pillanat arra, hogy megismerkedjenek egy igazi laboratórium csodálatos világával.

Az első Laborkalandok

A programon való részvétel feltétele és a válogatás alapja egy esszé megírása volt, amelyet a diákoknak a mindannyiuk életére fontos hatással lévő témakörökben kellett elkészíteniük. Csak néhány példa a témák közül:
Mit eszünk meg a csomagolóanyagokkal?
Miért fontos a felszíni vizek vizsgálata?
Hogyan azonosítsuk a hamis gyógyszert?
Mi az az azbesztcsapda? – néhány példa a témák közül.

Az első négy Laborkalandot 2014-ben és 2015-ben szervezték meg, tavasszal és ősszel. Ezeken a programokon több száz diák vett részt. A WESSLING Hungary Kft. Fóti úti laboratóriumába érkező diákokat röviden felkészítették az itteni viselkedés szabályaira, majd a bemutatkozó előadást követően körbevezették őket a laboratóriumon. Ebéd után következtek a kísérletek, amelyek során igyekeztek megidézni Öveges professzor szellemét. A nap vége felé még sok-sok érdekességet megtudhatnak a laboratóriumról, rövid kérdőívet is ki kell tölteniük, majd a szemléletes munkafüzettel és a részvételt, a program elvégzését igazoló oklevéllel, ajándékkal távoznak a Fóti útról.

Pedagógiai célok

Olyan módszert dolgoztak ki, amely a frontális oktatás helyett az élménypedagógiára helyezte a hangsúlyt, amely ma a leginkább alkalmas a diákok figyelmének megragadására. Partnernek tekintve őket, bevonva a hallgatót az előadásba, interaktívvá téve a laborlátogatást, hogy az itt megszerzett tudás valóban rögzülhessen, illetve hogy az ide ellátogatott kísérőtanárok is ötleteket szerezhessenek a munkájukhoz.

Esélyegyenlőség

Az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében nagy erővel koncentráltak a vidéki, hátrányos helyzetű régiókra, a rászoruló diákoknak pedig egyedülálló módon megtérítették az útiköltségét. A program az étkezéssel együtt természetesen teljesen ingyenes.

A Laborkaland Online legfontosabb feladata, hogy az interaktív oktatónaphoz csatlakozva immár diákok tömegei számára tegye népszerűvé a kémiát. Míg a Laborkaland oktatónap nagyságrendileg „csak” néhány száz, addig a Laborkaland Online immár több tízezer diák körében tette lehetővé a kémia népszerűsítését.

Az internet kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki, bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhet a feladatokhoz, tesztsorokhoz. Ezért hozták létre a www.laborkaland.hu weboldalt, ahol egy gyors regisztráció után bárki megoldhatja a feladatokat. A feleletválasztós tesztek egyszerűek, érthetők, a példákat a mindennapi életből vették.

A novembertől április végéig tartó verseny során kellett elvégezni a feladatokat, és ugyanide kell feltölteni az otthoni kísérletek dokumentációját is.

Íme néhány kérdés, amelyeket a diákoknak a kémia „nyelvén” kellett megválaszolniuk:

Mi történik a görögdinnyével, ha tengervízbe mártjuk? Miért van annyi szén-monoxidmérgezés? Hogyan készítettek fagylaltot a mélyhűtő feltalálása előtt? Mennyi alkohol van a kefírben? Gáz vagy gőz? Miért lyukas a sajt? Mi az a pattogó tojás, és hogy lehet a vöröshagyma indikátor?

Az online verseny tíz legjobban teljesítő diákja a korábbi évekhez hasonlóan bejutott a laboratóriumba, de 2015-től a kísérleteket már a Csodák Palotája vadonatúj, óbudai bemutatótermében, a Csopa Playbar-ban rendezték, a gyönyörűen felszerelt Richter Gedeon laborban.

Kommunikáció

Minden egyes fordulónak széles sajtónyilvánosságot biztosítottak. A feladatokhoz háttércikkeket jelentettek meg laborkaland.hu weboldalon és a www.laboratorium.hu tudományos weboldalukon, illetve partnerük, a Csodák Palotája felületein.
Felhasználták emellett a WESSLING Hungary Kft. hivatalos honlapját is, illetve a közösségi médiát, a Facebook-oldalukon és számos más kutatói oldalon is népszerűsítették a Laborkalandot.

A Laborkaland egyes fordulóival kapcsolatos eredményeket, statisztikákat, érdekes feladatokat és közérdekű, fogyasztóvédelmi tudnivalókat sajtóközlemények formájában is megjelentették

A verseny lebonyolítása során számos visszajelzés érkezett, több tucatnyi pedagógussal kerültek kapcsolatba, akik motiválták diákjaikat a részvételre. A felhívást eljutatták a Kémiatanárok Szövetségéhez is, elektronikus úton (emailben) a legtöbb magyarországi középiskolához, illetve a média segítségével igyekeztek minél nagyobb hírverést csapni a programnak.

Folyamatosan figyelték a sajtómegjelenéseket, a kattintási statisztikákat, és amennyire lehetett, igyekeztek személyes úton (például a partnereik megkérdezésével) is lemérni a program társadalmi népszerűségét, támogatottságát.

Sajtó visszhang

A sajtó rendkívül hálás témaként kezelte a Laborkalandot: országos televízió-, rádióadók készítettek velük interjúkat, a Laborkalandról hírt adtak a vezető hírportálok és a szakmai oldalak. A Laboratorium.hu tudományos weboldalon megjelentetett háttéranyagaikat ugyancsak átvették a médiumok az Info Rádiótól a National Geographicon, Origón, Hír TV-n keresztül az MTI-ig, az Edupress Hírügynökségig, vagy éppen a Kossuth, Lánchíd Rádióig, a Metropol újságig.

Eredmények

A Laborkaland interaktív oktatónapnak és a Laborkaland Online kémiaversenynek köszönhetően a WESSLING Hungary Kft. társadalmi szerepvállalása, tudásközpont szerepköre jelentősen megerősödött.
A szakmai szervezetek és a tudományos élet szereplői egyaránt nagyra értékelték, hogy a vállalat a hiteles munka, a pontos laboratóriumi vizsgálatok és a szaktanácsadás mellett nem csak az egyetemi oktatásra, a tudományos életben való folyamatos részvételre helyez nagy hangsúlyt, hanem elkötelezett a középiskolás generáció továbbtanulása iránt is.

Partnereik ugyancsak elismerően szóltak a Laborkaland programról, amely számos olyan nagy cégnél is kedvező benyomást keltett, amelyek szintén nagy hangsúlyt fektetnek a CSR-ra.
Hasonló programok elindításával ugyancsak kifejezik ilyetén kulturális és társadalmi elköteleződésüket.

Új kapcsolatok

Mindemellett fontos új kapcsolatok is születtek a médiában, a tudományos életben egyaránt.
Egyértelműen a Laborkalandnak köszönhető két rendkívül fontos kapcsolat létrejötte: a Csodák Palotájával és a Kutatók Éjszakájával való együttműködés.

A Laborkaland programot a nemzetközi cégcsoport Innovációs díjjal jutalmazta.
A Laborkaland Online 2016-ban bronzérmet nyert a Content Marketing Award versenyén.

Továbbiak
Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>
Interjú Szunyogh Gáborral, a WESSLING Hungary Kft. marketingvezetőjével >>

A Laborkaland videója >>