E.ON Hungária

CSR Hungary Díj 2018 / Junior

E.ON EnergiaKaland program
– Az energia értékes, az energia érdekes

 

Cégről

Az E.ON Európa 13 országában van jelen és az első nagy nemzetközi vállalatcsoport, amely az új energiavilágot helyezte tevékenysége középpontjába, és fő fókuszában az energiahálózatok, a megújuló energia, és az ügyfeleiknek kínált komplex energetikai megoldások állnak. A vállalat története Magyarországon két évtizedes múltra tekint vissza. Az E.ON Hungária cégcsoportnál ügyfeleikért 5000 kiválóan képzett, elkötelezett, odaadó szakember dolgozik. 2017-ben megújult az E.ON márka, melynek leglátványosabb része az arculati elemek megváltozása. Vállalatuk küldetésének tekinti az élhető és fenntartható jövő közös alakítását, ezért támogatják a kiemelkedő, jövőbe mutató, energiatudatos humán teljesítményeket mind házon belül, mind környezetükben.

 

Az E.ON EnergiaKaland programról

Az E.ON 2008-ban indította útjára az EnergiaKaland elnevezésű nagyszabású virtuális tanulási programját, amelynek célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában, és a gyerekeknek, a tanulóknak az energiával kapcsolatos tudás bővítésében. Kompetenciák fejlesztésében.

Az EnergiaKaland számos lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek aktívan megismerjék saját környezetük energetikai vonatkozásait, és hozzájáruljanak környezetük energiatudatos alakításához.

Az Oktatási Minisztérium szakértőivel közösen kialakított program és a kapcsolódó internetes portál 5-tól 18 éves korig kínál a diákok és tanáraik számára energiával kapcsolatos ismeretanyagot. A közös cél, hogy fenntartható fejlődés céljait szem előtt tartva az energiatudatosság, az energiabiztonság és az energiatakarékosság terén átfogó oktatási anyagok álljanak a magyar iskolák rendelkezésére.

2011-ben elindult az óvodásoknak szóló játékos tananyag is, az EnergiaKuckó. Az EnergiaKaland tananyagai és feladatai az óvodai nevelés országos alapprogramjával és a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek megfelelően, az egységes természettudományos tanítás alapelveivel összhangban készültek és készülnek a jövőben is.

Az ingyenes program elérhető az interneten (www.energiakaland.hu), a pedagógusok és óvodapedagógusok számára készült tananyagok letölthetőek, illetve printelt modulok formájában megrendelhetőek a honlapon keresztül.

Óvodapedagógusok számára a tanári kézikönyv és feladatlapok mellett mesekönyvet is kiadtak, Kalandos történetek Energiaországból címmel, mely szintén letölthető és megrendelhető honlapukon keresztül. Az ország különböző részeiben élő óvodapedagógusok és tanítók alkották meg képzéseiken a könyvben megtalálható meséket, illetve helyet kapnak benne azok a különleges történetek is, melyet gyermekek küldtek korábbi meseíró pályázataikra.

A program során 2008 óta eddig elért főbb eredmények, mérföldkövek:

Több, mint 240 Oktatási Intézményben tartottak EnergiaKaland órát önkénteseik több ezer gyereket elérve.

  • 1600 pedagógus rendelte meg EnergiaKaland honlapjukon keresztül oktatási anyagaikat.
  • EnergiaKaland Facebook közösségük mára elérte az 1368 főt. https://www.facebook.com/energiakaland/
  • Minden évben jelen voltak az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon EnergiaKaland standukkal.
  • Valamint jelen voltak Taneszköz Kiállításokon, Gyermekirodalmi Fesztiválon, családi napokon, gyereknapon, Föld Napja és környezetvédelmi nap keretében számtalan foglalkozást tartottak önkéntes kollégáik.
  • 2011-ben tartották első továbbképzésüket pedagógusok számára az Újbudai Pedagógiai Intézetben, majd 2012-ben óvodapedagógus képzéssel is kiegészítették, melyre Budapesten, Nagykanizsán és Szolnokon is sor került. További pedagógusképzéseket szerveztek Mátészalkán, Nagykanizsán, Pécsett, Szolnokon, Nyíregyházán, Debrecenben és Győrben.
  • 2012 óta az ELTE óvó- ás tanítóképző szakos hallgatói számára minden szeptemberben tartanak továbbképzést, hogy már hallgatóként megismerkedhessenek oktatási programjukkal.
  • Emellett az EnergiaKaland a legnagyobb munkatársi önkéntességre lehetőséget adó programjuk is. Az EnergiaKaland óratartás iránt érdeklődő munkatársaik számára minden évben önkéntes képzést tartanak, amely által a programhoz tudnak csatlakozni. Immár több, mint 120 kollégájuk csatlakozott a programhoz, akik munkájukból, szaktudásukból tudnak hozzátenni az EnergiaKaland oktatásához. Az ezt igénylő iskolákban „energiaórákat” adnak. Sok helyen már rendszeres, heti, havi munkakapcsolat alakult ki az iskola és az EnergiaKaland-önkéntes között.

10 éves az EnergiaKaland:
https://www.youtube.com/watch?v=3zdF5V64RYI