E.ON Hungária

CSR Hungary Díj 2018 / Felelős együttműködés

 

EnergiaKözösségek program
Versenyben a kisebb energiafogyasztásért

Cégről

Az E.ON Európa 13 országában van jelen és az első nagy nemzetközi vállalatcsoport, amely az új energiavilágot helyezte tevékenysége középpontjába, és fő fókuszában az energiahálózatok, a megújuló energia, és az ügyfeleiknek kínált komplex energetikai megoldások állnak. A vállalat története Magyarországon két évtizedes múltra tekint vissza. Az E.ON Hungária cégcsoportnál ügyfeleikért 5000 kiválóan képzett, elkötelezett, odaadó szakember dolgozik. 2017-ben megújult az E.ON márka, melynek leglátványosabb része az arculati elemek megváltozása. Vállalatuk küldetésének tekinti az élhető és fenntartható jövő közös alakítását, ezért támogatják a kiemelkedő, jövőbe mutató, energiatudatos humán teljesítményeket mind házon belül, mind környezetükben.

 

Az EnergiaKözösségek Programja

Az E.ON elkötelezett az okos és zöld megoldások bevezetése és folyamatos fejlesztése, valamint a tudásmegosztás, oktatás és az aktív bevonás mellett. Hisznek abban, hogy az emberek energiatudatosságának fejlesztésének egyik leghatékonyabb eszköze a viselkedési szokásaik megváltoztatása. Éppen ezért több programot is indítottak és támogatnak, amelynek témája kapcsolódik az energiatudatos gondolkodáshoz, a közösségi tanuláshoz és a közös jövőformáláshoz.

A modern energia világ új értékeket, új irányokat jelöl ki mindannyiunk számára, a fenntarthatóság, a „smart” megoldások használata, az energia közösségek kialakulása, az új ügyfél és technológiai megoldások mind a jelennek részei már.

A GreenDependent Intézettel megvalósított E.ON EnergiaKözösségek program célja az energia megtakarítása úgy, hogy közben a programban résztvevők élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nőhet is. Fontos, hogy nem csak környezettudatos, de gazdaságilag is tudatosabb fogyasztók lesznek.

Nyitottabbá és kreatívabbá váltak és ami a program legnagyobb értéke – egy új fajta közösséget is építettek közben. Együtt formálják a fenntartható életmódot ügyfeleikkel.

 

Az „E.ON EnergiaKözösségek” programról

A hazai lakossági viselkedés változást célzó energiamegtakarítási és energiatudatossági program megvalósítása az „E.ON EnergiaKözösségek” program.

A GreenDependent Intézet szervezésében EnergiaKözösségek címmel 2011 őszén nemzetközi megtakarítási program és verseny indult több családból álló közösségek számára, mely 2 évadon keresztül segítette a háztartásokat az energia-megtakarításukban.

Az „E.ON EnergiaKözösségek” projekt az „EnergiaKözösségek” projekt folytatása, melyet a GreenDependent Intézet az E.ON-nal partnerségben, immár ötödik évadon keresztül folytat.

Az E.ON EnergiaKözösségek programban családok, háztartások csoportjai, az ún. EnergiaKözösségek versenyeznek. A verseny célja, hogy a résztvevők minél több, de minimum 9% energiát takarítsanak meg otthonaikban beruházás nélkül, és a kreativitásukat megmozgató feladatok során – bevonva a saját közösségüket – a legjobb megoldásokkal rukkoljanak elő. A verseny győztese a legnagyobb energia megtakarítást elérő és a feladatok során legötletesebb megoldásokat bemutató EnergiaKözösség lesz, mely csoportot értékes nyereményben részesítenek.

 

A verseny weboldala, részletes információ:

http://www.energiakozossegek.hu/hu/eon-energiak%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek

A program nem csak a felnőtteket célozza meg, hanem közvetlenül nyitott a gyerekek felé is, és aktív szerepet szán számukra, mint „energiavadászok” számára, akik a felnőtt koordinátorok segítői lehetnek.

A koordinátorok feladata, hogy összefogják a csoportot, biztosítsák a folyamatos részvételt, a szervezőktől kapott információkat a csoporttagoknak átadják. Bíztassák és motiválják a csoporttagokat a verseny teljes ideje alatt, mely a képzést, felkészülést követően december és május között zajlik. Munkájukat a GreenDependent szakértői csapata segíti a verseny teljes ideje alatt.

A résztvevő koordinátorok a program indításakor, együtt, két képzés során sajátíthatják el egyrészt szakmai (klímaváltozás, energiatermelés és fogyasztás Magyarországon, az energiamegtakarítás fontossága, megtakarítási lehetőségek otthon a különböző szobákban és különböző fogyasztási területeken, mérőóra használata, stb.), másrészt csoportvezetési és motivációs készségeket.

Az EnergiaKözösségek program és módszertan célja, hogy megmutathassák: egyszerűen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetők el mind az energia, mind a pénzmegtakarítás terén.

 

Eredmények és hatás

A közösségek átlagosan 8-10%-os energiamegtakarítást érnek el, de az igazán lelkesek 15-28%-kal is csökkentik fogyasztásukat, miközben a kreatív feladatok részeként klímabarát menüt és zöld bulit is terveznek. Emellett nő a közösségek energiatudatossága, energiahatékonysága az életminőség szinten tartása – sőt, néhány esetben növekedése – mellett. Ezen program segítségével elősegítjük, hogy a családok és közösségek megtegyék az első fontos lépéseket egy zöldebb, fenntarthatóbb életmód felé. A GreenDependent kiszámolja a program rendezvényeinek (képzések, záró közösségi rendezvény) karbon-lábnyomát is, amit a program záró rendezvényén a résztvevőknek kiosztott őshonos fák telepítésével semlegesítenek.

A kezdetek óta több mint 166 közösség, így közel 800 háztartás vett részt a programban az ország egész területéről. A GreenDependent Intézet a közösségek összefogására, koordinálására több mint 150 önkéntes felnőtt klíma-koordinátort képzett és támogatott. Valamint 624 őshonos gyümölcsfa került elültetésre. A háztartások között többen már a kezdetek óta lelkes “energiaközösségezők”, és több esetben is „egyszerű” közösségi tagból közösséget szervező koordinátorokká váltak.

Kisfilm a programról:
https://www.youtube.com/watch?v=2QF9edqHxbI

Fotók és sajtóközlemények: http://www.energiakozossegek.hu/hu/m%C3%A9dia