Etalon Zala Kft.

 

 Varázsházikó
– a mosolygó gyermekekért
program

A vállalatról
A cég által forgalmazott termékek gyártói a környezettudatosság jegyében, és annak tudatos felelősségvállalásában tevékeny-kednek. Nyugat-Európában kiforrott ennek a kultúrája. Így az osztrák és német beszállítók, ez által pedig az Etalon Zala Kft. is olyan minőségi megoldásokra törekszik, amelyben a káros anyagok minimalizálásának, és a környezetbarát anyagok felhasználásának is óriási szerepe van.

A telephelyeiket is a környezettudatosság jegyében működtetik. A hulladékot – a fát, az üveget, a műanyagot és a fémet –, szelektíven gyűjtik, hogy ne terheljék a környezetünket és, hogy az újrahasznosításban ezek egy új szerkezetté, új anyaggá válhassanak. A beszállítók is rengeteg újrahasznosított anyagot használnak fel. Úgy vélik, hogy a környezettudatos szemlélet tettekben is megmutatkozik, így egyéni döntéseinken múlik a környezet iránti aggodalom, értékeinek megőrzése.

 

Varázsházikó Program

Az Etalon Zala Kft. 2015-ben indította útjára a „Gyermekeink jövőjéért” programot, amelynek keretében kiválasztott zalaegerszegi óvodákban végzett el felújítási munkálatokat, az intézmények számára nyújtott egyszerű támogatásként.

A cél az volt, hogy óvodás korú gyermekek intézményes jólétét segítsék, mindemellett egy összetett élménnyel ajándékozhassák meg őket, amely hidat kovácsol a környezetükkel és segít kialakítani egy egészséges jövőképet.
A cégvezetők saját gyermekeiken keresztül tapasztalták meg az óvodai közintézmények műszaki hiányosságait, melyek sok esetben korszerűtlen közeget biztosítanak a gyermekek és nevelők számára. Erre reflektálva létrehozták az első kezdeményezésüket, ami a „Gyermekeink Jövőjéért” elnevezést kapta, melynek égisze alatt egy általuk választott közintézményt támogattak műszaki fejlesztéssel. Elsőként egy zalaegerszegi óvoda csoportszobájának nyílászáróit cserélték ki, és homlokzatát újították fel.

Mivel a projekt várakozáson felüli örömökkel zárult, úgy határoztak, hogy egy sorozatot hoznak létre, amelynek keretein belül minden évben egy óvodát vesznek célba, hogy lehetőségeiket kihasználva valami jót tehessenek a közösségért. Így indult el a következő projekt egy másik óvodában ahol a felújítás ezúttal a két csoportszoba padlóburkolatának cseréjére irányult.

A program a sikernek köszönhetően folytatódik, hiszen a csupán anyagi szinten nyújtott támogatás a gyerekek számára nem sokat jelent. A kicsik számára az élmény, a verseny elengedhetetlen, az élet minden területén a szórakozást, vidámságot keresik. Ezért jött létre a fenti kezdeményezés immár tartalommal megtöltött utódja, a Varázsházikó program.

A program új ideológiát kapott, megtelt tartalommal és felvértezték egy új elnevezéssel.
A VARÁZSHÁZIKÓ- A mosolygó gyermekekért program már nem csupán arra irányul, hogy a gyerekek egy szebb és kényelmesebb közegbe járhassanak óvodába, de új perspektívát is nyit a környezettudatos nevelésben és a versenyszellemben.
Az ötletgazdák egy komplex, támogatás rendszerrel összekötött, játékos szemléletformáló programot dolgoztak ki, ezzel pedig a 2016-2017-es tanévtől már hivatalos keretek között is pályázatot hirdetnek meg Zalaegerszeg összes óvodájának nagycsoportosai között. Az óvodák létszámtól függetlenül pályázhatnak, egyenlő eséllyel a kisebb és nagyobb kerettel működő intézmények egyaránt.

A pályázó óvodák nagycsoportosainak egyénileg kell saját „varázsházikójukat” megeleveníteni. Lényegében egy makett elkészítése a feladat, mégpedig bármilyen, hulladékokból, kartonokból, műanyagból, vagy fémdobozból. Tulajdonképpen a gyerekek fantáziájára van bízva, miből áll majd a 3D-s modell tetőszerkezete, vagy éppen falai.
Ez egy mókás, kreatív és szemléletformáló játék, melyben a pályázó gyermekek nemcsak az óvodájukért, hanem saját magukért is versenyeznek.

Az első három gyermek iskolakezdési támogatásban részesül, az első helyezett óvodája pedig megszépül a felújítási program keretében.
A szavazás két körben zajlik majd. Az első körben interneten lehet szavazni a beadott pályaművekre, majd az internetes szavazás alapján minden óvodából bekerül egy gyermek munkája. A második kört pedig már egy szakmai zsűri bírálja el.
A győztes óvodájának tagintézmény-vezetőjével közösen határozzák meg a célokat, megvizsgálják a költségkeretet és az igényeket, majd igyekeznek azokat figyelembe véve elvégezni a felújítást.
Együtt vizsgálják meg, hogy melyek a fontosabb és melyek az alárendeltebb műszaki problémák, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek. Nem csak az esztétikai hiányosságokra fókuszálnak, hanem a műszaki részt is vizsgálják, az önkormányzat műszaki osztályával egyeztetve.

A program nem titkolt célja, hogy egy energiatudatosabb világ felé terelje a jövő nemzedékét.

Ezen program keretein belül az ovikban negyedévente – pedagógus bevonásával – szemléletformáló foglalkozásokat tartanak, melynek a célja a környezettudatosságra való nevelés. Játékos keretek között tanítják meg majd őket a szelektív hulladékgyűjtésre, újrahasznosításra és megmutatják, hogy miként érinti mindez az építőipart. Kétségtelen, hogy a cél, a jövő nemzedékének tudatos szemléletformálása, hogy felnőttként maga is passzív házat építsen, napelemmel termelje az energiát, vagy innovatív megoldásokat keressen.

A közös célok, a közös programokon a játék, a nevetés erősítik a családok, az intézmény, gyerekek közötti kapcsolatot. Remek egyedülálló, példaértékű kezdés volt 2016. júniusban Csács városrészben megrendezett családi nap, amely az ott működő intézmény: iskola, óvoda, művelődési központ, a szülők, valamint a vállalati szféra képviseletében a Varázsházikó összefogásával valósult meg.

Az alapítók kezdeményezésére indult programmal és az intézmények aktív részvételével gyermekeket, családokat és oktatási intézményeket összefogó komplex program öltött testet Varázsházikó néven.

Továbbiak

Interjú Szűcs Róberttel, az Etalon Zala Kft. ügyvezető igazgatójával >>
Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>