IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft.

CSR Hungary Díj 2018 / Közös ügyek – közös felelősségek

A jövő tegnap kezdődött!
– Tudatos, jövőre fókuszáló utánpótlás nevelés és fejlesztés

A cégről

Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft-t 2011-ben alapították, majd később európai uniós forrás bevonásával fejlődött tovább abból a célból, hogy Kecskeméten létrejöjjön egy olyan innovációs központ, ami a KÉSZ Holding stratégiai partnereként egyedül álló módon tudja megvalósítani az építőipari fejlesztéseket, illetve az ahhoz szükséges innovációs projekteket. A vállalat zászlajára a tudatos és folyamatos fejlődést tűzte ki célul.

Háttér

A 2018-as KSH statisztikai eredményt alapul véve, amely a 86%-os szakember hiányt jelölt meg az építőiparban, illetve a saját tapasztalataikra alapozva, az IQ Kecskemét két évvel ezelőtt a KÉSZ Építőipari Csoporttal együttműködve az akkor várható, ma égető valóssággá vált építőipari munkaerőhiányra adott válaszként egy hosszú távú fejlesztési programot dolgozott ki, amelynek egyik fontos eleme volt a szakképzésbe bekapcsolódott, illetve bekapcsolódni kívánó fiatalok elérése, megszólítása, illetve a velük való foglalkozás.

Pályázat 

A vállalat kiemelten kezeli a tudásmegosztást, mint értékteremtést. Céljuk, hogy az építőiparban is tapasztalható szakemberhiányt pótolják, s egy hosszú távú utánpótlás-nevelési stratégiát készítsenek és valósítsanak meg. Ennek érdekében átgondolt, felépített koncepciót állítottak fel a fiatalok megszólítására.

A 2016/2017-es tanév második felében a KÉSZ Ipari Parkban található tanműhely átvételével lehetővé vált, hogy megismerhessék, s azonosíthassák a fejlesztési lehetőségeket, amelyek közelebb visznek a céljaikhoz.

Hosszú távú fejlesztési programjuk alappillérei az oktatók, a tanulók motivációjának és motiválásának erősítése egy innovációs szakmai életpálya tervezésével és bemutatásával, az oktatási környezet és eszközpark megújításával fejlesztési pályázaton keresztül, illetve a tanulókkal való foglalkozás módszertani és tartalmi megújítása volt.

A szakmai fejlődésre több lehetőség biztosított a tanulók számára: kiegészítő tevékenység keretében a szakmai tudásuknak megfelelően kisebb feladatokat kapnak a KÉSZ Holding tagvállalataitól. Az IQ Kecskemét Kft. érdekeltségébe tartozó MIÉNK Klaszter tagvállalatai részére ugyanezt a szolgáltatást ki tudják ajánlani. További fejlődési lehetőséget a minden évben megrendezésre kerülő Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion alkotótáborban való aktív részvétel biztosít.

A szakközépiskolákat (oktatókat, tanárokat), szakmai szervezeteket, klaszter tagvállalatokat, a tanulókat és szüleiket különböző fórumokon szólították meg, ami közös volt, az a személyes egyeztetés/ kontaktus: szakmai konzultáció a helyi és régióban található szakközépiskolákkal, Szakmák Éjszakáján való részvétel interaktív eszközökkel, nyílt nap a tanműhelyben a szülőknek és a szakma iránt érdeklődő tanulóknak.

A befektetett munka meghozta eredményét: a tanulók létszáma egy félév alatt 37-ről 50 főre emelkedett. A megnövekedett létszám miatt további két fő oktató felvétele vált szükségessé. A tanulók átlaga 0,3-el nőtt 1 félév alatt, ami a bevezetett motivációs díjnak köszönhető. 2017. decemberében az IQ Kecskemét a Bács-Kiskun Megyei Innovációs Díjat vehette át részben a Tanműhely innovatív fejlesztéséért.

A következő évekre vonatkozóan a tervek megvalósításának előkészítése megkezdődött mind az ország határon belül és azon kívül is: a Tanműhely felújításával további szakmák (villanyszerelő, mechatronikai karbantartó, CNC forgácsoló) indítása; a képzési tevékenység bővülésével ágazati képzési központtá válás; innovációs és szakképzési módszertanuk több ország képzéséért felelős személyének figyelmét is felkeltette.