L’Oreal Magyarország

CSR Hungary Díj /
Közös ügyek – Közös felelősség

 

 

 

 

A L’Oreal Magyarországról
A L’Oréalnál több mint egy évszázada a szépségnek szentelik a energiájukat és tudásukat. Amellett, hogy küldetésük, mindenki számára elérhetővé tenni a szépséget, hisznek benne, hogy vezető kozmetikai vállalatként felelősek a környezetükért és társadalmaikért. Ezért hozták létre kiterjedt, értékláncuk és CSR tevékenységeik szerves részét képző fenntarthatósági programjukat,[1] amely 4 fő pillér mentén hivatott fenntarthatóbbá tenni vállalatukat, és ezért jött létre a L’Oréal Fondation[2] is, amely minden évben jelentős mértékben támogatja többek között a világ legkiválóbb tudósnőit és a hátrányos helyzetű nőket világszerte.

A L’Oréal régóta kiáll a nemek közti egyenlőség ügyéért, és odafigyel, hogy a vállalat munkavállalói és vezetősége körében is megvalósuljon a nemek közti arány egyensúlya. 2015-ben Magyarországon elsők között írták alá a Sokszínűségi Egyezményt, hogy mutassák elköteleződésüket.

A nyertes pályázat tárgya
A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért[3] program nagy múltra tekint vissza nemzetközi és hazai viszonylatban is. A világ minden országában – így Magyarországon is – fennálló problémát céloz meg.

A kezdeményezés világszerte egyre nagyobb sikernek örvend, 1998-as alapítása óta évről évre egyre több országban kerül megrendezésre, a többféle díjnak köszönhetően mára globális méretű, kiterjedt ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát. Felismerve, hogy a diáklányok körében is fel kell hívni a figyelmet a nők alulreprezentációjára a tudományos életben, a L’Oréal két éve elindította a L’Oréal For Girls in Science programot is, melynek keretében több mint 30.000 diáklány figyelmét hívta fel arra, hogy a tudománynak szüksége van a nőkre.

A L’Oréal tudományos pályájuk minden szakaszában támogatja a nőket kutatásaikban, illetve díjazza őket életpályájukért, a pályaválasztás előtt álló diáklányokat pedig a kutatói pálya választására ösztönzi. A média segítségével minden évben felhívja a figyelmet a problémára, így minden oldalról megközelítve célozza meg a társadalmi problémát, abban bízva, hogy az elkövetkezendő években változni fognak az arányok a tudományos szakmákban.

Háttér információk

A L’Oréal Fondation és a Boston Consulting Group kutatása

A L’Oréal Fondationt azért hozták létre, hogy programjaival széles körűen támogassa a jó ügyeket. A tudósnőkön kívül hátrányos helyzetben élő nőket és műtétre szoruló gyermekeket támogatnak minden évben, valamint ingyenes tréninget biztosítanak hátrányos helyzetű, szépségiparban dolgozó szakembereknek, hogy segítsék őket a munkavállalásban.

A L’Oréal-UNESCO For Women in Science díjat 1998 óta rendezik meg minden évben, szorosan kapcsolódva a Csoport és a L’Oréal Fondation elköteleződéséhez a világ minden közösségében élő nő iránt, hogy segítsen esélyegyenlőséget elérni nem csak a nemek, hanem a társadalmak és társadalmi rétegek között is.

A program létjogosultságát igazolja a BCG nemzetközi kutatása, amely a nők szerepét vizsgálta a tudományos életben. A felmérés 14 fejlődő és fejlett országban vizsgálta és hasonlította össze a tanulási lehetőségeket és a nők jogait. Az eredmények azt mutatták, hogy a 90-es évek vége óta a tudományos pályán dolgozó nők aránya ugyan nőtt 12%-kal, de világszinten továbbra is csak minden harmadik kutató nő. Az egyetemeken természettudományos diplomát szerzők mindössze 32%-a, a doktori címet szerzők csupán 25%-a nő. Az Európai Unióban a legmagasabb akadémiai pozíciók mindössze 11 százalékát töltik be nők, és a női kutatók aránya világszerte kevesebb, mint 30%. Talán a legszomorúbb tény, hogy a Nobel-díjak alig 3 százalékát adták nőknek – eddig összesen 16 díjat vihettek haza hölgyek.

A L’Oréal – UNESCO For Women in Science díjról
2015-ös adatok alapján az európaiak 67%-a úgy gondolja, hogy nők nem alkalmasak magas szintű tudományos pozíciók betöltésére, mivel hiányoznak az ehhez szükséges képességeik. A BCG felmérése szerint a nők magasabb arányban találkoznak negatív előítéletekkel és magasabb arányban beszélik le őket eredeti pályaválasztási szándékukról, mint a férfiakat.

A L’Oréal – UNESCO For Women in Science díjat az első ilyen típusú programként, abból a meggyőződésből alapították, hogy a világnak szüksége van a tudományra, a tudománynak pedig szüksége van nőkre.

A tudományos kutatás mindig is a vállalat DNS-ében volt, hiszen egy kutató, Eugene Schueller alapította 1909-ben. Ezért a program minden évben bátorítja és díjazza azokat a nőket a világ minden tájáról, akik felfedezéseikkel hozzájárultak a tudományos élet fejlődéséhez.

A legtöbb országban a nők még mindig nagymértékben alulreprezentáltak a tudományos munkakörökben, még jobban, mint más területeken. A helyzet már javult az elmúlt években, de egy gimnazista lány még mindig harmadannyi eséllyel szerez később pHd-fokozatot valamilyen tudományos területen, mint egy gimnazista fiú. A BCG tanulmány eredményei alapján a berögzült társadalmi sztereotípiák miatt sok fiatal nő nem meri a tudományos pályát választani.

Míg a tizenévesek és a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében egyenlő a nemek aránya, a tudományos pályán felfelé haladva a nők jelenléte jelentős mértékben csökken. Alapítása óta a L’Oréal Fondation az UNESCO-val karöltve azon dolgozik, hogy növelje a nők arányát a tudományos pálya minden szintjén.

L’Oréal – UNESCO For Women in Science díjak rendszere
Hogy karrierjük különböző szintjein lehessen díjazni a kutatónőket, a L’Oréal Fondation három programot hozott létre.

A kimagasló tehetségű nők elismerésére a cég, közösen az UNESCO-val, alapított egy nemzetközi díjat. Ez a L’Oréal-UNESCO For Women in Science díj, amivel elsősorban tudományos életműveket jutalmaznak. Minden évben több mint ezer tudóst kérnek fel, hogy javasoljanak kutatónőket, akik érdemesek a díj elnyerésére. Évente több mint 300 jelölés érkezik. A díjat öt, különböző kontinensről származó kutató hölgy nyeri el a független, nemzetközi zsűri döntése alapján, amelynek tagjai között három Nobel-díjas is van.

A nemzetközi díj magas színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint a 2008-as év két nemzetközi díjazottjának további elismerése; Ada Yonath és Elizabeth Blackbrun 2009-ben a díj után Nobel–díjban is részesült, 2015-ben pedig a 2007-es díjazott, Prof. Ameenah Gurib-Fakim lett a Mauritiusi Köztársaság első női elnöke.

Az International Rising Talent díj a fiatal, tehetséges kutatónők támogatását célozza meg karrierútjuk azon szakaszában, amikor különösen nehéz számukra az előrelépés. A L’Oréal leányvállalatok világszerte minden évben 275 ösztöndíjat biztosítanak a kutatónők számára, közülük választja ki a szakmai zsűri a 15 nemzetközi díjazottat, fejenként 15.000 euróval támogatva munkásságukat.

2014-ben először vehette át magyar kutatónő, Dr Czöndör Katalin posztdoktori neurobiológus a nemzetközi kutatói ösztöndíjat. Ezután 2016-ban Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutatót, 2017-ben pedig Dr. Kóspál Ágnes csillagászt tüntették ki International Rising Talent díjjal.

L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíj
Magyarországon a program 2003 óta kerül megrendezésre. Azóta a L’Oréal Magyarország összesen több mint 50 millió forinttal támogatott 43 magyar tudósnőt.[4] Kutatási munkájukkal nevezhetnek a kutatónők – akik egyetemen tanítanak vagy a Magyar Tudományos Akadémia intézeteiben végeznek kutatómunkát természet- és élettudományok, illetve anyagtudományok területén – két kategóriában; 35 év alatt, illetve 45 év alatt. A díjazottak egyenként 2 millió forint szabadon felhasználható ösztöndíjat kapnak.

Az ösztöndíjprogram fontos kitüntetés Magyarországon, mivel a felsőoktatásban a férfiak és nők aránya közel egyenlő, de az egyetem utáni években a nők száma drasztikusan lecsökken a tudományos életben. Megdöbbentő adat, de a magyar akadémikusok csupán 2%-a nő.

A program fővédnökségét a kezdetektől a Magyar Tudományos Akadémia vállalta, a díjazottak személyéről pedig minden évben szakmai zsűri dönt, melynek elnöke a kezdetek óta prof. Dr. Ádám Veronika, orvos-biokémikus, az Akadémia rendes tagja. A zsűri jelenlegi tagjai: Prof. Dr. Hunyady László, Prof. Dr Kamarás Katalin és Prof. Dr. Perczel András – mindhárman akadémikusok.

A program nagy erénye, amit a tudományos élet képviselői és a közvélemény is értékel, hogy nem a L’Oréal kutatásait, termékeit állítja előtérbe, hanem valóban önzetlenül szolgál egy nemes célt; a kiemelkedő tehetségű kutatónők támogatását, reflektorfénybe állítását. Ugyanakkor ezzel a kezdeményezéssel a L’Oréal állást foglal a tudomány, az innováció, a kutatás-fejlesztés mellett és mindennek középpontjában természetesen a nő áll. A jövőbeli tervek között szerepel a fiatalabb generáció inspirálása, mentorálása, hogy itthon is kiterjesszék a programot a jövő nemzedékeire.

[1]
[1] Sharing Beauty With All: https://sharingbeautywithall.loreal.com/
[2]
[2] http://fondationloreal.com/en
[3]
[3] A nemzetközi program ismertetésekor a L’Oréal-UNESCO For Women in Science, a magyar ösztöndíj említésekor a magyar L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért megnevezést használták.

[4] A 2017-es díjazottakat is beleértve.