UPC Magyarország Kft. (1.)

60 perc alatt az internet körül

A vállalatról

A UPC Magyarország hazánk egyik legnagyobb internetszolgáltatója, ezért különösen fontos a cég számára, hogy a digitális világ előnyeire és veszélyeire megfelelő módon felhívja a figyelmet. Az elmúlt években több sikeres projektet is elindított a UPC a digitális írástudás elősegítése céljából. A „Kattints rá nagyi!” az idősebb generációk digitális felzárkóztatását tűzte ki céljául, de a gyermekek biztonságos internetezéséhez is rengeteg segédanyagot biztosítanak a szülők számára letölthető, kinyomtatott, vagy videók formájában. Emellett az internetbiztonsághoz kapcsolódóan kedvezményes vírusirtót és tűzfalat, illetve gyermekek számára ingyenes tartalomszűrő szoftvert tesznek elérhetővé a honlapjukon.

A Programról

A UPC Magyarország fenti stratégiájába illeszkedő legújabb kezdeményezése ugyancsak a kisiskolásokat célozza meg – „60 perc alatt az internet körül” címmel. Az ötlet háttere, hogy több próbálkozás is van, amely az internet felhasználást próbálja könnyebbé, biztonságosabbá tenni, de arról nem esik szó (a közoktatást is beleértve), hogy valójában mi is az internet, hogy jut el hozzánk, mitől gyors vagy lassú és mivel tudjuk az élményt még gördülékenyebbé tenni. Azaz, a felhasználáson túl, bepillantást nyerjünk a rendszer hátterébe. Mindezt könnyen érthető és játékos formában.

Projekt leírása

A három oktató egyetértett abban, hogy olyan oktatást szeretnének tartani a kicsik számára, ahol interaktívan bevonhatják őket és közben jót tudnak beszélgetni velük az élményeikről. Így az előadásukat úgy alakították ki, hogy a legelején bemutatásra kerül, hogy mit érdemes tudni az internetről – hogyan alakult ki, mire használják – utána bemutatják, hogyan jut el az internet az otthonainkba.

Ezek után következik az interaktív rész, ahol a diákokat kérdezik, hogy ők mikor és mire használják az internetet.

Hasznos online oldalakat mutatnak be számukra, ahol tanulni is tudnak. Két diák segítségével az oktató bemutatja, hogyan kell működésbe hozni egy wifi routert, illetve kitérnek arra is, hogy hova érdemes helyezni ezt az eszközt, hogy minél nagyobb teret fedhessen le az otthonukban. Visszaigazolást nyert, hogy mennyien nem tudják, hogy a wifi jelerősségét mennyi minden befolyásolja a lakásban (a mikrohullámú sütőtől a szomszéd wifi jelén át a falvastagságig). Egy tablet segítségével bemutatják nekik a wifi jelnek a terjedését is.

Ezek után egy közös teszttel megnézik az oktatás helyszínén az internet sebességét, majd átbeszélik a diákokkal és tanáraikkal mire érdemes odafigyelni internetezés, a közösségi média használata közben. Végül mindig egy rövid kvízzel zárnak, ahol a helyes megoldásokat ajándékokkal díjazzák.

2016 tavaszán indították útjára az előadássorozat első, tesztfázisát, a tanév végéig közel 400 diák (és tanáraik) vett részt az alábbi iskolákból: BKSZC Mándy Iván SZKI és Speciális Szakiskola, Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Janikovszky Éva Kéttannyelvű Általános Iskola, VMG és Kós Károly Általános Iskola, Budakeszi Széchenyi István Általános Iskola, XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola.

Eredmények és további tervek

A visszajelzések alapján óriási igény van egy ilyen képzésre, már a tesztidőszakban is több iskola látogatását is későbbre kellett halasztani a túljelentkezések miatt, holott meghirdetve csak 1 hónap volt.

A tervek szerint a program tovább bővülne:

  • a jelenlegi 3 előadón kívül további 3 UPC-s kolléga is megfelelő tréninget kapna, hogy előadhasson, így növelve az oktatási kapacitást

  • az előadások végén 1-1 UPC-s vezető mesélne a munkájáról, hogy a gyerekek bepillantást nyerhessenek egy multicég működésébe is, milyen kihívásokkal találkozik egy felsővezető az internetszolgáltatás üzemeltetése kapcsán

  • jelenleg a UPC Magyarország irodájában zajlottak az oktatások, de tervben van egy mobil egység felállítása is, így azokhoz az iskolákhoz is eljuthat a tananyag, akik esetleg nem tudnak felutazni Budapestre (bár a visszajelzések alapján az utazással egybekötött céglátogatás külön emelte az esemény fényét a gyerekek körében)

  • az oktatóanyagot digitális és kinyomtatott formában elérhetővé tenni a szélesebb közönség számára

A projekt különlegességei

Az előadássorozatukon részt vettek olyan speciális figyelmet igénylő különleges diákok is (összesen 60 fő), akik a BKSZC Mándy Iván SZKI és Speciális Szakiskolába járnak. A tervek szerint a továbbiakban kiemelt figyelmet fordítanának az elmaradott térségek iskoláira, illetve a speciális figyelmet igénylő diákokra.

A „60 perc alatt az internet körül” előadásuk kitelepült az Országos Gyermekmentő Szolgálat Által létrehozott Városligeti Gyermeknapra is, ahol az Internet-biztonsági Sátorban lehetett találkozni előadóikkal és kérdezni tőlük. Az előadás mellett számos olyan játékos feladattal lepték meg a gyermekeket, ahol játszva tanulhatták meg mire figyeljenek internetezés közben.

Az előadásokon rendszeres vendég volt a UPC Magyarország vezérigazgatója Magnus Ternsjö is, aki vagy tolmács segítségével, vagy alkalomadtán az egyik diák fordításával nyitotta meg az előadásokat. Mellette Dr. Dardai Mária szabályozási és jogi igazgató is visszatérő vendég volt az eseményeken, bizonyítva, hogy a cég felsővezetése elkötelezett a téma iránt.

Továbbiak

Fotók a „CSR  Hungary Díj 2016″ díjátadó ünnepségről >>
A pályázat angol nyelvű összefoglalója >>