Amikor már egy Díjnak hagyománya, története van, akkor időnként érdemes újítani. Az aktuális trendekre, kihívásokra reagálni.
Nem csak a teljesítményen alapuló, ellenőrzött önkéntes védjegyhasználati rendszerre, hanem a pályázati kategóriákra is gondolva.

Felelős közintézmény (régi-új!), Startup, Társadalmi vállalkozás és szociális szövetkezet, Junior (régi-új).
A teljesen új kategóriák az aktuális trendekre válaszolnak. Ilyen az Új üzlet (2 évnél nem idősebb technológiai vállalkozás)/startup és a Társadalmi vállalkozás, szociális szövetkezet kategória.

Kiadónk 2000-2003 között intenzíven foglalkozott az innováció és a startup kérdéskörével. Tervezzük meg a jövőt!-évi összegző Innováció kötet sorozat született meg „kistestvérével” az Inkubátorházak kis kötettel. Még Z. Karvalics László tollából. A kiskötet az Egyetemek, főiskolák keretén belül elindult spinoff, startup hazai és nemzetközi hátterét és lehetőségeit elemezte.

Azóta közel másfél évtized telt el. Divatba jöttek a startup cégek, igaz sokkal tágabb értelmezésben, mint ahogy eredetileg a technológiai innovációhoz kötődő startupok.

5 éve nemzetközi szinten egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy vajon egy startup cég hogyan tudja integrálni a csr/vállalati felelősség elveit működésbe, üzleti koncepciójába.
Miért szükséges a CSR a startupok számára is? A CSR hogyan járulhat hozzá a startupok sikeréhez?

Általában a startup kisvállakozás növekedési céljának elérésének érdekében a csr segítségével új lehetőségeket tud azonosítani, alkalom a legitimáció szélesítésére, versenyelőnyre tehet szert.

Kreativitással, innovációval, hatékony menedzsment eszközökkel olyan új termékek, új szolgáltatásokat hoz létre, melyek már a gazdasági és társadalmi kihívásokra is válaszolnak.

A másik új kategória a Társadalmi vállalkozás és szociális szövetkezet. Direkt módon egy gazdasági, társadalmi probléma megoldására jönnek létre.

A korábbi CSR Hungary Guideline köteteinkben, interjúinkban jó néhány példát bemutattunk (Cseriti, Hotel Panda).
Általában a magyar közvélemény a „vállalkozás”civil formáit fogadja el. Pályázni is ők tudnak. A CSR szakmai részét is erőteljesen érinti ez a tény. Színvonaltól függetlenül. Néha az előző politikai rendszer gondolkodásának is köszönhető ez a típusú gondolkodásmód. Ha a közösségért teszel, ne légy jobb!

A társadalmi vállalkozás és a szociális szövetkezet megpróbálja áthidalni a fenti gondolkodásmódot.
Születő jogszabályokkal, pályázatokkal támogatva ezeket a formákat.
Lehet a közért is vállalkozni!

E két új kategóriában is lehet pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjára, mely pozicionálja, bevezeti a köztudatba a pályázót. Akkor, amikor nem nagy kommunikációs költségvetéssel rendelkeznek az e típusú vállalkozások.

csr_e-book_258